Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

S príznakmi chrípky navštívilo v Maďarsku lekára už vyše 11.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Maďarsku v súčasnosti silnie štvrtá vlna koronavírusovej pandémie.

Budapešť 15. novembra (TASR) - V prvom novembrovom týždni navštívilo v Maďarsku lekára 11.100 ľudí s príznakmi chrípkového ochorenia. Informovala o tom v pondelok internetová stránka komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió s odvolaním sa na údaje maďarského Centra národného zdravia (NNK).

Väčšina z uvedeného počtu pacientov - vyše 35 percent - je vo vekovej kategórii od 15 do 34 rokov a takmer 33 percent je vo veku od 35 do 59 rokov. Necelých 19 percent sú deti a 13 percent ľudia vo veku nad 60 rokov.

Virológ Gábor Kemenesi pre Klubrádió uviedol, že zatiaľ nie je jasné, kedy v krajine dôjde k šíreniu sezónnej chrípky, avšak je zrejmé, že bude silné. Zdôraznil preto význam očkovania proti chrípke, a to aj v prípade zaočkovania proti novému druhu koronavírusu, pretože tieto vakcíny sa podľa neho vzájomne nijako neovplyvňujú.

V Maďarsku v súčasnosti silnie štvrtá vlna koronavírusovej pandémie. V uplynulých troch dňoch pribudlo v 21.060 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 304 pacientov. Doterajšia celková bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku sa tak zvýšila na 960.844 infikovaných a 32.171 obetí na životoch.