Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rusko s vojenskými poctami pochovalo dvojitého agenta Georgea Blakea

Na archívnej snímke z 15. januára 1992 je George Blake počas tlačovej konferencie v Moskve. Foto: TASR/AP

Blake svoje služby ponúkol Sovietom v 50. rokoch po tom, čo bol svedkom bombových útokov USA na civilné obyvateľstvo počas kórejskej vojny.

Moskva 30. decembra (TASR) - S vojenskými poctami pochovali v stredu v Rusku dvojitého britského agenta Georgea Blakea, ktorý dlhé roky odovzdával informácie sovietskej tajnej službe KGB. Informovala o tom agentúra Reuters.

Blake zomrel v sobotu vo veku 98 rokov. Pochovali ho na Trojekurovskom cintoríne v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril cez víkend sústrasť nad Blakeovou smrťou a označil ho za "vynikajúceho profesionála".

George Blake sa narodil 11. novembra 1922 v holandskom Rotterdame ako George Behar. Počas druhej svetovej vojny bol členom holandského odboja, potom pôsobil ako agent britskej zahraničnej tajnej služby MI6. Svoje služby ponúkol Sovietom v 50. rokoch po tom, čo bol svedkom bombových útokov USA na civilné obyvateľstvo počas kórejskej vojny, v rámci ktorej strávil tri roky v severokórejskom zajatí.

Do roku 1951 až do svojho zatknutia odovzdával bývalému Sovietskemu zväzu tajné dokumenty a podľa britských predstaviteľov má na svedomí životy viacerých agentov. Blake bol odhalený v roku 1961 a odsúdený na 42 rokov väzenia.

O päť rokov neskôr sa mu s pomocou troch spoluväzňov podarilo z väzenia ujsť. Po úteku bol prepašovaný cez železnú oponu do východného Nemecka, odkiaľ odcestoval do Sovietskeho zväzu, kde žil až do svojej smrti. Stal sa tam držiteľom významných štátnych vyznamenaní a ruská tajná služba mu udelila hodnosť plukovníka.