Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden v úvode summitu S4D: Demokracia čelí alarmujúcim výzvam

Americký prezident Joe Biden (vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas otvorenia dvojdňového virtuálneho summitu svetových lídrov o demokracii 9. decembra 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Na dvojdňovom virtuálnom podujatí sa postupe stretnú predstavitelia krajín, kde je demokracia už etablovaná, ale aj kde ešte vzniká, občianska spoločnosť a súkromný sektor.

Washington 9. decembra (TASR) - Demokracia čelí "trvalým a alarmujúcim výzvam" na celom svete. Na úvod virtuálneho Summitu za demokraciu (S4D) na úrovni lídrov krajín to vyhlásil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dovolíme, aby pokles práv a demokracie pokračoval nekontrolovane? Tento trend sa z veľkej časti uberá nesprávnym smerom... Demokracia potrebuje svojich šampiónov," povedal Biden.

Podľa amerického prezidenta vo svete v súčasnosti "prebieha boj" medzi demokraciami a mocnými autokraciami alebo diktatúrami.

Prezident Joe Biden sa zaviazal usporiadať S4D s cieľom posilniť záväzok USA postaviť demokraciu a ľudské práva do centra zahraničnej politiky Spojených štátov. TASR o tom informovalo veľvyslanectvo USA na Slovensku.

"Summit pre demokraciu odzrkadľuje hlboko zakorenené presvedčenie prezidenta Bidena, že ak chceme riešiť najpálčivejšie výzvy sveta, demokracie sa musia spojiť, učiť sa spolu, stáť spolu a konať spoločne," uviedlo americké veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Na dvojdňovom virtuálnom podujatí sa postupe stretnú predstavitelia krajín, kde je demokracia už etablovaná, ale aj kde ešte vzniká, občianska spoločnosť a súkromný sektor.

Slovensko na summite zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vo štvrtok večer vystúpi v paneli s názvom "Prevencia a boj proti korupcii". Panel sa začína o 18.15 h SEČ.