Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Saakašvili sa chce vrátiť do Gruzínska na komunálne voľby

Na archívnej snímke bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili v polovici augusta vyhlásil, že ak sa exprezident Saakašvili vráti do vlasti, čaká ho väzenie s "komfortnými (životnými) podmienkami".

Kyjev 7. septembra (TASR) - Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili na sociálnych sieťach opäť avizoval svoj návrat do vlasti. Do Gruzínska sa mieni vráti v dohľadnom čase - ešte pred komunálnymi voľbami vypísanými na 2. októbra. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.

"Chcem oznámiť, že osobne pricestujem na tieto voľby," napísal Saakašvili a vyzval aj ďalších Gruzíncov žijúcich v zahraničí, aby tak urobili tiež a zúčastnili sa "na voľbách, v ktorých určite porazíme súčasné vedenie".

Saakašvili pripomenul, že v Gruzínsku je stíhaný vo viacerých kauzách. Dodal však, že obvinenia vznesené gruzínskou prokuratúrou "neuznáva žiadny štát sveta".

Exprezident ubezpečil, že zatknutia po návrate do vlasti sa nebojí, lebo "gruzínsky ľud (vo voľbách) vyhrá a oslobodí" ho.

Predstavitelia vládnej strany Gruzínsky sen nedávno napočítali, že Saakašvili za posledných niekoľko rokov už 16-krát verejne prisľúbil svoj návrat do Gruzínska, pričom tento svoj sľub ani raz nedodržal.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili v polovici augusta vyhlásil, že ak sa exprezident Saakašvili vráti do vlasti, čaká ho väzenie s "komfortnými (životnými) podmienkami".

Na archívnej snímke gruzínsky premiér Irakli Garibašvilli.
Foto: TASR/AP


Ubezpečil tiež, že "tie temné časy, keď v krajine vládli utláčatelia, klauni ako Saakašvili, sa už nikdy nevrátia".

Saakašvili má podľa neho status utečenca, pretože "sa dobrovoľne vzdal svojho gruzínskeho pasu a prijal ukrajinské občianstvo".

Saakašvili v Gruzínsku založil politickú stranu Jednotné národné hnutie a v máji sa v Kyjeve stretol s jej lídrom Nikanorom Melijom, aby spoločne diskutovali o stratégii, ktorá by ich stranu mohla priviesť k moci.

Spravodajský portál Gazeta.ru pripomenul, že Saakašvili v novembri roku 2013 - po vypršaní prezidentského mandátu - emigroval z Gruzínska do USA. Istý čas prednášal na vysokých školách v Spojených štátoch a neskôr sa v exile angažoval v protestoch na Ukrajine, kde ho v roku 2015 vymenovali za gubernátora Odeskej oblasti.

V roku 2017 bol zbavený ukrajinského občianstva a stal sa podozrivým z prípravy štátneho prevratu proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

V roku 2018 ho z Ukrajiny deportovali do Poľska, odkiaľ sa na Ukrajinu vrátil po porážke Petra Porošenka v prezidentských voľbách.

Porošenkov nástupca Volodymyr Zelenskyj mu medzičasom obnovil ukrajinské občianstvo. Nové ukrajinské vedenie chcelo Saakašvilimu zveriť post vicepremiéra pre ekonomické reformy, ale po ostrom proteste Tbilisi Saakašvili zastáva len funkciu šéfa výkonného výboru pre reformy.

Saakašvili bol v Gruzínsku v neprítomnosti odsúdený na tri a šesť rokov väzenia v niekoľkých trestných prípadoch, ktoré boli proti nemu začaté - týkali sa prekročenia právomocí, sprenevery i vraždy.