Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Saakašvili schudol 12 kilogramov, hladovka zhoršila jeho zdravie

Na archívnej snímke Michail Sakašvili. Foto: TASR/AP

Miša sa drží, ale jeho zdravie sa zhoršuje, čo je prirodzené, keď už ôsmy deň drží hladovku, uviedol jeho advokát Beka Basilaja.

Tbilisi 8. októbra (TASR) - Zdravotný stav gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý po svojom zadržaní 1. októbra vyhlásil protestnú hladovku, sa zhoršuje.

Podľa agentúry Interfax o tom informoval jeho advokát Beka Basilaja, ktorý v piatok Saakašviliho navštívil vo väzení v meste Rustavi na juhovýchode Gruzínska.

"Miša sa drží, ale jeho zdravie sa zhoršuje, čo je prirodzené, keď už ôsmy deň drží hladovku," spresnil Basilaja.

Dodal, že vedenie väznice jeho mandantovi po niekoľkých dňoch vydalo matrac aj televízor a povolilo mu i stretnutie s príbuznými, ktoré sa uskutoční zrejme v pondelok.

Podľa gruzínskych médií Saakašviliho chce navštíviť jeho matka a deti.

Médiá si všimli, že kým Saakašviliho vo väzení už dvakrát navštívila jeho priateľka, poslankyňa ukrajinského parlamentu Jelizaveta Jasková, jeho manželka Sandra Roelofsová, pôvodom z Holandska a žijúca v Gruzínsku, neabsolvovala ani jednu návštevu.

Saakašviliho ošetrujúci lekár Nikoloz Kipšidze, ktorý pricestoval z USA, v piatok podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že jeho pacient je v dôsledku dlhotrvajúcej hladovky v stave, ktorý veľmi ohrozuje jeho zdravie.

Lekár si chce vymôcť návštevu vo väznici a Saakašvilimu odobrať krv a vykonať ďalšie vyšetrenia a následne ich porovnať so staršími analýzami.

Podľa Basilaja v dôsledku hladovky Saakašvili schudol už viac ako 12 kilogramov.

Exprezidenta Gruzínska, ktorý je momentálne občanom Ukrajiny, zadržali 1. októbra v Tbilisi. Do Gruzínska, kde je stíhaný vo viacerých kauzách, sa tajne vrátil 29. septembra.

Svoje zadržanie považuje Saakašvili za protiprávne a vznesené obvinenia za vyfabrikované, preto aj vyhlásil protestnú hladovku.

Na archívnej snímke policajti eskortujú bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho po zadržaní v gruzínskom meste Rustavi.
Foto: TASR/AP


Medzičasom sa v noci na piatok na múroch budov a chodníkoch v Tbilisi a ďalších gruzínskych mestách objavili nápisy "Slobodu Mišovi" na Saakašviliho podporu. Nápisy nastriekané cez šablóny sú aj na chodníkoch v mnohých mestách.

Agentúra Interfax informovala, že zamestnanci technických služieb mesta Tbilisi od piatka rána tieto nápisy zatierali farbou.

Predstavitelia Saakašvilim založenej strany Jednotné národné hnutie sa pred novinármi vyjadrili, že takéto nápisy sa budú v uliciach gruzínskych miest objavovať každý deň dovtedy, kým Saakašvili nebude na slobode.

Na piatok jeho prívrženci zvolali pred väznicu v Rustavi zhromaždenie na exprezidentovu podporu. Polícia zadržala najmenej štyroch účastníkov tohto protestu, informovali gruzínske médiá.