Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sacharovovu cenu môže získať Navaľnyj, Áňezová alebo afganské ženy

Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj stojí v sobotu 20. februára 2021 za sklom na Okresnom súde Babuškinského v Moskve. Foto: TASR/AP

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia s hodnotou 50.000 eur udeľuje Európsky parlament od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré mimoriadne prispeli k boju za ľudské práva vo svete.

Brusel/Štrasburg 14. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok oznámil užší zoznam kandidátov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2021. Tohoročné ocenenie môže získať ruský väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj, skupina afganských žien bojujúcich za ľudské práva a uväznená bolívijská politička Jeanine Áňezová.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia s hodnotou 50.000 eur udeľuje Európsky parlament od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré mimoriadne prispeli k boju za ľudské práva vo svete. Minulý rok túto cenu udelili demokratickej opozícii v Bielorusku. Tohoročného víťaza oznámi Konferencia predsedov EP (predseda a šéfovia politických skupín) na budúci týždeň (21. 10.) počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 15. decembra rovnako na plenárke EP v Štrasburgu.

Ruského protikorupčného aktivistu Navaľného navrhla na Sacharovovu cenu politická frakcia Európskej ľudovej strany (EPP) a za Áňezovú, ktorá bola dočasnou prezidentkou Bolívie po odhalení údajných korupčných káuz a odstúpení jej predchodcu v prezidentskom úrade Eva Moralesa, zalobovala skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Áňezová je vo väzení od marca 2020 pre obvinenia z terorizmu, rebélie a sprisahania. Jej prívrženci ju vnímajú ako symbol represií voči disidentom, zlyhania spravodlivého súdneho procesu a porušenia zásad právneho štátu.

EP vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedol, že skupina 11 afganských žien bola nominovaná za svoj "odvážny boj za rovnosť a ľudské práva". Medzi nimi sú Šaharzád Ákbarová, vedúca Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva, a Anísa Šahídová, novinárka prvej afganskej 24-hodinovej spravodajskej stanice TOLOnews.