Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Bennett rokoval s korunným princom Abú Zabí

Izraelský premiér Naftali Bennett, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bennett sa plánuje počas svojej návštevy SAE stretnúť aj s tamojšími ministrami pre technológie a dopravu, priblížili predstavitelia Izraela.

Abú Zabí 13. decembra (TASR) - Izraelský premiér Naftali Bennett rokoval v pondelok v Spojených arabských emirátoch (SAE) s korunným princom emirátu Abú Zabí šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom o Iráne, obchode, ako aj o iných témach, informoval veľvyslanec židovského štátu v Abú Zabí, ktorého citovala agentúra Reuters.

Bennett v rámci tejto historicky prvej návštevy predsedu vlády židovského štátu v SAE navštívil Zajda Nahajána v jeho súkromnom paláci, približuje agentúra AFP.

"Podľa môjho názoru sme svedkami novej reality v regióne a spoločne pracujeme na zabezpečení lepšej budúcnosti pre naše deti," povedal Bennettov hovorca pre tlačovú agentúru WAM.

"Izrael, podobne ako SAE, je regionálnym centrom pre obchod. Naša spolupráca poskytuje bezprecedentné ekonomické príležitosti nielen pre nás, ale aj pre ďalšie krajiny," dodal hovorca.

Bennett sa plánuje počas svojej návštevy SAE stretnúť aj s tamojšími ministrami pre technológie a dopravu, priblížili predstavitelia Izraela.

Návšteva sa koná približne rok po tom, ako oba štáty vlani nadviazali diplomatické styky. Normalizáciu vzťahov vyrokoval Bennettov predchodca Benjamin Netanjahu, podľa ktorého tieto zmluvy prinesú Izraelu nových regionálnych spojencov proti Iránu a posilnia jeho diplomatické úsilie s cieľom zastaviť Teherán v získavaní jadrových zbraní.

Zatiaľ čo Bennett je prvým izraelským premiérom, ktorý zavítal do SAE, prelomovú návštevu tam absolvoval šéf izraelskej diplomacie Jair Lapid, keď v júni otvoril veľvyslanectvo v Abú Zabí a konzulát v Dubaji, zatiaľ čo SAE zriadili veľvyslanectvo v Tel Avive.

Bennettova návšteva sa koná na pozadí prebiehajúcich rokovaní medzi Iránom a svetovými mocnosťami o obnovení jadrovej dohody z roku 2015. Izraelský premiér je odporcom tejto zmluvy, ako aj pokusov o jej obnovenie.