Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

SAE menovali šéfa ropnej spoločnosti za predsedu klimatického summitu

Na archívnej snímke z 31. októbra 2022 generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti v Spojených arabských emirátoch (SAE) Sultán Ahmad al-Džábir vystupuje s prejavom medzinárodnej konferencii v Abú Zabí. Foto: TASR - AP

Jeho vymenovanie však okamžite vyvolalo ostrú kritiku environmentálnych aktivistov.

Dubaj 12. januára (TASR) - Generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti v Spojených arabských emirátoch (SAE) Sultán Ahmad al-Džábir bol vo štvrtok vymenovaný za predsedu tohtoročných klimatických rozhovorov OSN známych ako COP28 a sľúbil "pragmatický" prístup k riešeniu globálneho otepľovania. Jeho vymenovanie však okamžite vyvolalo ostrú kritiku environmentálnych aktivistov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúra AFP.

Džábir, ktorý riadi národnú ropnú spoločnosť emirátov Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), bude vôbec prvým generálnym riaditeľom, ktorý zaujme na klimatickom summite OSN túto úlohu. Jeho vyhlásenie vydala oficiálna tlačová agentúra emirátov WAM.

"Prinesieme pragmatický, realistický a na riešenia zameraný prístup, ktorý pomôže transformačnému procesu v otázke ochrany klímy a tiež nízkouhlíkovému ekonomickému rastu," uviedol Džábir v oznámení.

"Úprimne verím, že dnešné (záchranné) kroky týkajúce sa klímy sú obrovskou ekonomickou príležitosťou pre investície do udržateľného rastu. Financie sú kľúčové pre spustenie klimatických opatrení," dodal.

Aktivisti za ochranu životného prostredia však rýchlo zareagovali a varovali, že účasť vplyvného predstaviteľa ropného priemyslu môže spomaliť pokrok v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Džábirovo vymenovanie "predstavuje hanebný konflikt záujmov", uviedol Hardžít Singh, šéf pre globálnu politickú stratégiu v sieti mimovládnych organizácií Climate Action Network International.

"Prítomnosť lobistov za fosílne palivá na klimatických rozhovoroch Organizácie Spojených národov neustále oslabovala výsledky klimatických konferencií, ale týmto (vymenovaním) sa problém dostáva na ďalšiu nebezpečnú a neslýchanú úroveň," dodal Singh.

Klimatický summit COP27, ktorý sa konal vlani v novembri v Egypte, sa skončil prijatím textu, ktorý bol kritizovaný – zmieňoval sa o pomoci chudobným krajinám zasiahnutým zmenou klímy, ale neurčoval nové ambiciózne ciele pre zníženie emisií skleníkových plynov.

Nový summit sa bude konať v novembri a decembri v Dubaji, ktorý je podnikateľskou, obchodnou a turistickou metropolou SAE. V aktivistoch – ktorí už dlho vyzývajú na odklon od ropy, lebo produkuje skleníkové plyny – však toto miesto konania vyvoláva obavy.