Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Spojených arabských emirátoch vybuchla plynová fľaša, hlásia obete

Na snímke trosky ležia roztrúsené na ulici po výbuchu v Abú Zabí v pondelok 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Obyvateľov budov zasiahnutých požiarom sa podarilo evakuovať do bezpečia a miestne orgány pre nich hľadajú provizórne náhradné ubytovanie.

Abú Zabí 24. mája (TASR) - Dve obete si v pondelok vyžiadal výbuch plynovej tlakovej fľaše v reštaurácii v Spojených arabských emirátoch (SAE), ďalších 120 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie miestnej polície.

Výbuch plynu v reštaurácií v metropole SAE Abú Zabí spôsobil požiar, ktorý sa rozšíril na ďalších šesť budov a niekoľko obchodov a poškodil im fasádu. Podľa úradov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa explózia mohla odohrať v dôsledku cudzieho zavinenia.

Obyvateľov budov zasiahnutých požiarom sa podarilo evakuovať do bezpečia a miestne orgány pre nich hľadajú provizórne náhradné ubytovanie.

SAE sú v stave zvýšenej pohotovosti od januára, keď dronový a raketový útok jemenských povstalcov na Abú Zabí usmrtil troch pracovníkov ropného zariadenia. Úradom SAE sa odvtedy podarilo zmariť ďalšie tri podobné útoky.

Spojené arabské emiráty sú dôležitou súčasťou vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá už takmer sedem rokov bojuje proti jemenským povstalcom na strane tamojšej medzinárodne uznanej vlády. Vojna v Jemene sa považuje za zástupný konflikt medzi hlavnými mocnosťami súperiacimi o vplyv v regióne: Saudskou Arábiou a Iránom.