Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty si predvolali izraelského veľvyslanca Hayeka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SAE si predvolali izraelského veľvyslanca po zákrokoch armády v mešite al-Aksá

Dubaj 19. apríla (TASR) - Spojené arabské emiráty si predvolali izraelského veľvyslanca Amira Hayeka, aby vyjadrili protest proti útokom izraelskej armády na palestínskych civilistov a zákrokom v areáli jeruzalemskej mešity al-Aksá. V utorok o tom informovala štátna tlačová agentúra WAM. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Cez víkend došlo na jeruzalemskej Chrámovej hore k potýčkam, pri ktorých sa zranilo 170 osôb, zväčša palestínskych demonštrantov.

Ministerka SAE pre medzinárodnú spoluprácu Rím Hášimíová v rozhovore s izraelským veľvyslancom odsúdila útoky na civilistov, ktoré sa odohrali na posvätných miestach. Vyjadrila tiež "znepokojenie nad stupňujúcim sa napätím, ktoré ohrozuje stabilitu v regióne". Zároveň zdôraznila potrebu rešpektovať Jordánsko ako oficiálneho správcu posvätných miest vo východnom Jeruzaleme.

Mešita al-Aksá leží na Chrámovej hore, kde sa nachádza aj Múr nárekov a moslimský Skalný dóm. Chrámová hora je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov a často tam dochádza k násilnostiam. Potýčky v tejto lokalite vyvolali vlani v máji 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

Spojené arabské emiráty boli spolu s Jordánskom a Egyptom jedinými arabskými krajinami, ktoré normalizovali vzťahy s Izraelom.