Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Šajch: Zhoršenie vzťahov s Izraelom marí prácu palestínskeho vedenia

Na archívnej snímke z 13. júna 2022 vysoký predstaviteľ Palestínskej samosprávy Husajn Šajch gestikuluje počas rozhovoru pre americkú agentúru Associated Press v Ramalláhu v pondelok. Foto: TASR/AP

Šajch je považovaný za možného nástupcu súčasného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása (86). Samotný Šajch sa však k možnému nástupníctvu odmietol vyjadriť.

Ramalláh 14. júna (TASR) - Vzťahy Palestínčanov s Izraelom sa zhoršili natoľko, že palestínske vedenie nemôže svoje povinnosti vykonávať tak, ako doteraz, uviedol vysoký predstaviteľ Palestínskej samosprávy Husajn Šajch. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Šajch v pondelkovom rozhovore pre AP obhajoval kroky palestínskeho vedenia na západnom brehu Jordánu. Palestínska samospráva sa podľa jeho slov snaží robiť všetko, čo je v jej silách - v náročných podmienkach 55 rokov trvajúcej izraelskej vojenskej okupácie. Palestínske úrady podľa jeho slov nemajú inú možnosť, než spoluprácu s cieľom zaistiť základné potreby Palestínčanov.

"Zaväzujeme sa k spolupráci, pretože je to úvod k politickému riešeniu na ukončenie okupácie," povedal.

Izrael obsadil západný breh Jordánu počas vojny v roku 1967. Následne na tomto území vybudoval viac ako 130 osád, v ktorých žije takmer 500.000 židovských osadníkov.

Šajch je považovaný za možného nástupcu súčasného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása (86), píše AP. Abbás ho minulý mesiac vymenoval za generálneho tajomníka Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP).

Samotný Šajch sa však k možnému nástupníctvu odmietol vyjadriť. Ďalší prezident by podľa jeho slov mal byť vybratý vo voľbách, ktoré sa však môžu uskutočniť len v prípade, ak Izrael povolí hlasovanie na celom území východného Jeruzalema.