Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávne skupiny kritizujú zatýkanie členov gangov v Salvádore

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Policajné záťahy, ktoré sa začali koncom marca po náraste počtu vrážd, viedli k zatknutiu viac ako 22.000 predpokladaných členov salvádorských gangov.

San Salvador 3. mája (TASR) - Ľudskoprávne skupiny v pondelok skritizovali rozsiahle zatýkanie podozrivých členov zločineckých skupín v Salvádore. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Policajné záťahy, ktoré sa začali koncom marca po náraste počtu vrážd, viedli k zatknutiu viac ako 22.000 predpokladaných členov salvádorských gangov.

K 1. máju však bolo len 10.885 z nich zadržaných až do súdneho procesu. Tamojšia vláda vyhlásila výnimočný stav, ktorý predlžuje dobu, počas ktorej môže byť niekto zadržiavaný bez vznesenia obvinenia, na 15 dní.

Skupiny zameriavajúce sa na ochranu ľudských práv tieto opatrenia kritizujú a tvrdia, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije. Polícia tiež uviedla, že je nútená dodržiavať kvóty na zatýkanie.

Salvádorský kongres Koncom apríla schválil žiadosť prezidenta Nayiba Bukeleho o predĺženie výnimočného dekrétu proti zločineckým skupinám o ďalších 30 dní.

Pôvodný 30-dňový výnimočný stav obmedzuje právo zhromažďovať sa, byť informovaný o právach a mať prístup k právnikovi.

Podľa správy organizácie Human Rights Watch (HRW) a nadácie Cristosal Foundation "čoraz viac dôkazov naznačuje, že salvádorské orgány sa od schválenia výnimočného dekrétu z 27. marca dopustili vážneho porušenia ľudských práv".

Salvádorský kongres schválil tresty odňatia slobody na desať až 15 rokov pre zamestnancov spravodajských médií, ktoré reprodukujú alebo šíria správy o zločineckých skupinách, čo znepokojuje organizácie bojujúce za slobodu tlače.