Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Salvádore zatkli už 30.000 osôb podozrivých z členstva v gangoch

Staršia žena sleduje ako vojaci hliadkujú na ulici v komunite San Jose del Pino počas mimoriadneho stavu v meste Santa Tecla 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Skupiny zameriavajúce sa na ochranu ľudských práv však tvrdia, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije.

San Salvador 16. mája (TASR) - Salvádorská polícia a armáda zatkli od marca už 30.000 osôb podozrivých z členstva v skupinách organizovaného zločinu. Zatýkania sa uskutočnili v rámci "vojny", ktorú salvádorský prezident Nayib Bukele vyhlásil zločineckým organizáciám v krajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie salvádorskej polície.

Koncom marca vláda vyhlásila výnimočný stav. Stalo sa tak po tom, ako úrady od 25. do 27. marca zaznamenali 87 úmrtí súvisiacich s konfliktami gangov.

Mimoriadne opatrenia na potlačenie prudko rastúceho počtu vrážd umožňujú zatýkanie členov zločineckých skupín bez súdneho príkazu, pričom väzenské tresty za členstvo v gangu sa sprísnili z deviatich na 45 rokov.

Núdzové opatrenia obmedzujú aj slobodu zhromažďovania, pričom bez súdneho príkazu možno odpočúvať i telefonické hovory a sledovať e-mailovú komunikáciu.

Vlna zatýkania je v Salvádore bezprecedentná. Krajinu desaťročia sužovali násilnosti páchané vplyvnými zločineckými skupinami, ako napríklad Mara Salvatrucha (MS-13) či Barrio 18. Tieto gangy majú približne 70.000 členov, pričom podľa miestnych orgánov je z nich teraz asi 46.000 za mrežami.

Skupiny zameriavajúce sa na ochranu ľudských práv však tvrdia, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije. Odsúdili najmä zatýkanie maloletých, ktorí nemajú na gangy žiadne väzby.