Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Salvádorčania protestovali proti bitcoinu a reforme súdnictva

Nápis "Akceptujeme bitcoin" na dverách holičstva v meste Santa Tecla v Salvádore 4. septembra 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Salvádor sa stal prvou krajinou, ktorá popri americkom dolári začala používať kryptomenu bitcoin ako zákonné platidlo.

San Salvador 16. septembra (TASR) - Tisíce Salvádorčanov protestovali proti zavedeniu bitcoinu ako zákonného platidla, ako aj proti reformám súdnictva, ktoré podľa kritikov ohrozujú demokraciu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Minulý týždeň sa Salvádor stal prvou krajinou, ktorá popri americkom dolári začala používať kryptomenu bitcoin ako zákonné platidlo. Tento krok sa však stretol s prevažne negatívnymi reakciami. Podľa augustového celoštátneho prieskumu bitcoinový zákon odmieta až 70 percent obyvateľov. Mnohí nevedia, ako túto digitálnu menu používať a nedôverujú projektu z dôvodu nestabilnej ceny bitcoinu.

Počas protestu nespokojní obyvatelia podpálili viacero bitcoinových bankomatov. Demonštranti na hlavnom námestí San Salvadora vykrikovali heslá ako "nie bitcoinu" a "preč s diktatúrou". K protestu sa pridali aj sudcovia, ktorým sa nepáči nová reforma súdnictva. Podľa nej si majú dať dole taláre všetci sudcovia starší ako 60 rokov, prípadne sudcovia, ktorí slúžia viac ako 30 rokov. To podľa nich zasiahne až jednu tretinu sudcovského zboru.

Tamojší prezident Nayib Bukele obvinil demonštrantov, že sú platení "medzinárodným spoločenstvom". Bukele je pri moci od roku 2019. Opozícia ho dlhodobo obviňuje z diktátorských tendencií. V Salvádore sa však teší aj obľube za svoje sľuby v oblasti boja proti organizovanému zločinu. Jeho spojenci majú v parlamente väčšinu.