Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Salvádorskí poslanci odmietli zmierniť úplný zákaz interrupcií

Na archívnej snímke žena v San Salvadore protestuje proti vládnemu návrhu o amnestii pre ženy, ktoré sú vo väzení pre podstúpenie potratu Foto: TASR/AP

Salvádorský parlament zamietol už tri návrhy na zmiernenie úplného zákazu interrupcií, ktorý patrí medzi najprísnejšie v krajinách západnej zemskej pologule.

San Salvador 21. októbra (TASR) – Poslanci salvádorského parlamentu v stredu potvrdili úplný zákaz interrupcií, ktorý v tejto stredoamerickej krajine platí už vyše dve desaťročia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Zákonodarcovia tak odmietli petíciu organizácií na podporu práv žien, ktoré požadovali aspoň výnimky z uvedeného zákazu. Za jeho porušenie hrozia ženám i lekárom prísne väzenské tresty, ktoré sa v praxi i udeľujú.

„Hlasovali sme v prospech ochrany života od momentu počatia," zdôvodnila odmietnutie petície Rebecca Santosová, poslankyňa vládnej populistickej strany Nuevas Ideas.

Opozičná poslankyňa Dina Arguetová, naopak, obvinila vládnucu garnitúru z pošliapavania práv salvádorských žien, ktoré často musia akceptovať svoje tehotenstvo napriek tomu, že ohrozuje ich vlastný život.

Predkladateľky petície požadovali, aby boli interrupčné zákroky povolené aspoň v prípadoch ohrozenia života matky, život ohrozujúcich deformácií plodu či znásilnenia.

Parlament však ich žiadosť v stredu odmietol veľkou väčšinou hlasov – v pomere 73:11.

V Salvádore je interrupcia od roku 1998 protizákonná za všetkých okolností. Ženám, ktoré sa pre ne rozhodnú, aj lekárom, ktorí ich vykonajú, hrozí až osem rokov väzenia. V niektorých prípadoch je aj spontánny potrat kvalifikovaný ako vražda s priťažujúcimi okolnosťami s trestnou sadzbou až 50 rokov.

Salvádorský parlament zamietol už tri návrhy na zmiernenie úplného zákazu interrupcií, ktorý patrí medzi najprísnejšie v krajinách západnej zemskej pologule. Podobne striktný protipotratový zákon má aj Nikaragua.