Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Salvini vyzval von der Leyenovú, aby odstúpila

Matteo Salvini, archívne foto. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky na dôsledky zvolenia talianskych krajne pravicových strán, ktoré podľa nej porušujú demokratické princípy.

Rím 24. septembra (TASR) - Šéf talianskej krajne pravicovej populistickej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa "ospravedlnila alebo odstúpila".

Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky na dôsledky zvolenia talianskych krajne pravicových strán, ktoré podľa nej porušujú demokratické princípy.

"Bola to hrozba, vydieranie či inštitucionálne šikanovanie? Predsedníčka sa musí buď ospravedlniť alebo odstúpiť," uviedol Salvini pre sobotňajšie vydanie denníka Corriere della Sera, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Daný článok vyšiel iba deň pred talianskymi predčasnými parlamentnými voľbami, v ktorých sa očakáva úspech pravicových strán.

Salvini sa v piatok zúčastnil na spontánnom protestnom zhromaždení pred zastupiteľským sídlom EK v Ríme. Demonštranti držali transparenty s nápisom "Ursula preč".

Von der Leyenová na Princetonskej univerzite v USA vo štvrtok reagovala na otázku študenta, ktorý sa jej spýtal, či sa obáva volieb v Taliansku vzhľadom na väzby niektorých kandidátov na ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Ak sa situácia vyvinie zložitým smerom - už som hovorila o Maďarsku a Poľsku -, máme na to nástroje," povedala. Jej úrad už proti týmto dvom krajinám inicioval niekoľko tzv. konaní o nedodržaní zásad a podal aj sťažnosť na Európsky súdny dvor.

Podľa najnovších prieskumov má pred nedeľňajšími voľbami veľkú šancu na víťazstvo krajne pravicový blok pod vedením Giorgie Meloniovej a jej strana Bratia Talianska (FdI).

Meloniovej ambície stať sa premiérkou podporujú strany Taliansko, vpred (FI) bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ako aj Salviniho LN.