Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Epidémia osýpok na Samoe si vyžiadala už 20 mŕtvych

Na snímke očkovanie detských pacientov proti osýpkam Foto: TASR Roman Hanc

UNICEF odhaduje, že očkovanie na Samoe dosahuje 28-40 percent, kým na Tonge a Fidži je táto bilancia na úrovni 99 a 81 percent.

Wellington 22. novembra (TASR) - Počet obetí, ktoré podľahli epidémii osýpok na Samoe, vzrástol na 20, pričom šírenie tohto ochorenia sa dostáva spod kontroly a denne pribúdajú stovky nových prípadov.

Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje.

Vláda tejto ostrovnej oceánskej krajiny tvrdí, že registrovaných je 1644 prípadov. Iba od štvrtka bolo diagnostikovaných 202 nakazených osôb. Choroba postihuje najmä malé deti.

Podľa oficiálnych štatistík je počet súvisiacich úmrtí 20 vrátane 19 detí do štyroch rokov. Ďalších 11 detí je hospitalizovaných v kritickom stave.

Samoa v snahe zabrániť šíreniu tejto choroby vyhlásila mimoriadny stav - spustila povinný očkovací program, zatvorila školy a zakázala zhromažďovanie sa detí na verejnosti.

Austrália a Nový Zéland vyslali na Samou zdravotníckych špecialistov a zásoby príslušného materiálu, zatiaľ čo Detský fond OSN (UNICEF) rozdal obyvateľom viac než 110.000 vakcín proti osýpkam. Samoa má zhruba 200.000 obyvateľov.

Tonga a Fidži taktiež zaznamenali vypuknutie tohto infekčného ochorenia - avšak vďaka vyššej vakcinácii medzi populáciou v menšej miere a dosiaľ bez smrteľných prípadov.

UNICEF odhaduje, že očkovanie na Samoe dosahuje 28-40 percent, kým na Tonge a Fidži je táto bilancia na úrovni 99 a 81 percent.