Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Samoa má po rozhodnutí súdu svoju prvú premiérku

Na snímke Fiame Naomi Mata'afaová. Foto: TASR/AP

Samojský odvolací súd v piatok definitívne rozhodol, že zloženie prísahy bolo legitímne a potvrdil Mata'afaovú vo funkcii premiérky.

Apia 23. júla (TASR) - Tichomorský ostrovný štát Samoa má po troch mesiacoch sporov svoju prvú premiérku. Po rozhodnutí súdu sa ňou v piatok definitívne stala Fiame Naomi Mata'afová.

Ako píše agentúra DPA, parlamentné voľby z 9. apríla sa najprv skončili patovou situáciou, keď strana s názvom Viera v jediného boha Samoy (FAST) a Strana ochrany ľudských práv (HRPP) získali po 25 kresiel v 51-člennom zákonodarnom zbore. Jediný nezávislý kandidát Tuala Iosefo Ponifasio sa následne pridal k strane FAST.

HRPP, ktorá bola pri moci od roku 1982, však v máji odmietla odovzdať moc a prívrženci dlhoročného predsedu vlády Tuilaepu Saileleho Malielegaoiho novej priemerke znemožnili vstup do budovy parlamentu, kde sa mala oficiálne ujať funkcie.

Fiame Naomi Mata'afaová bola preto donútená zložiť premiérsku prísahu v rámci improvizovanej ceremónie pred budovou zákonodarného zboru. Jej politickí oponenti následne spochybnili legitimitu tohto aktu.

Samojský odvolací súd v piatok definitívne rozhodol, že zloženie prísahy bolo legitímne a potvrdil Mata'afaovú vo funkcii premiérky. V dôsledku odchodu viacerých poslancov a rôznych súdnych sporov má vládna strana FAST v parlamente momentálne 26 kresiel, pričom opozičné strany majú len 18.