Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Samojská opozícia tvrdí, že je po rozhodnutí súdu víťazom volieb

Na nedatovanej snímke líderka strany FAST Naomi Mataafová pózuje v tichomorskom ostrovnom štáte Samoa. Foto: TASR/AP

Strana FAST vyhlásila, že jednomyseľný verdikt najvyššieho súdu jej dáva väčšinu na zostavenie vlády.

Apia 17. mája (TASR) - Samojská opozícia si v pondelok pripísala volebné víťazstvo po tom, ako súd podporil jej snahy o vytvorenie novej vlády a ustanovenie Naomi Mataafovej za prvú premiérku tohto tichomorského ostrovného štátu.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Stovky stúpencov strany FAST oslavovali výsledky volieb pred budovou najvyššieho súdu v hlavnom meste Apia. Súd potvrdil výsledky všeobecných volieb z 9. apríla.

Rozhodnutie zanecháva túto krajinu s 220.000 obyvateľmi na pokraji politického posunu, ktorý ešte v júli minulého roka, keď strana FAST vznikla, nebol mysliteľný. Strana vyhlásila, že jednomyseľný verdikt najvyššieho súdu jej dáva väčšinu na zostavenie vlády.

Samoa získala nezávislosť v roku 1962 po tom, ako bola takmer 50 rokov protektorátom Nového Zélandu. Až do hlasovania v apríli tohto roka vládla v krajine takmer štyri desaťročia Strana za ochranu ľudských práv (HRPP), ktorá bola pri moci od roku 1982, okrem krátkeho koaličného obdobia v rokoch 1986-87.

Líderka strany FAST Naomi Mataafová je dcérou prvého samojského premiéra a je všeobecne vnímaná ako priekopnícka feministická politička v tejto konzervatívnej a neochvejne nábožnej krajine.