Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Samovražedný bombový útok v Afganistane má 13 obetí a 120 zranených

Príslušníci afganských bezpečnostných síl pracujú na mieste samovražedného bombového útoku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Auto naložené výbušninami explodovalo neďaleko vchodu do kancelárie miestneho policajného náčelníka.

Kábul 18. októbra (TASR) - Najmenej 13 obetí na životoch a približne 120 zranených si vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v nedeľu na západe Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

K útoku došlo v Čaghčaráne - hlavnom meste západoafganskej provincie Ghór.

Auto naložené výbušninami explodovalo neďaleko vchodu do kancelárie miestneho policajného náčelníka, pričom v blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie vládne budovy, uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra Tárik Árjan.

Šéf nemocnice v provincii Ghór, kde ošetrujú desiatky ľudí s ľahkými aj vážnymi zraneniami, očakáva, že počet mŕtvych sa bude zvyšovať.

"Výbuch poškodil a čiastočne zničil niekoľko vládnych budov vrátane kancelárie policajného náčelníka a ďalších dvoch oddelení," priblížil rozsah škôd hovorca guvernéra provincie Ghór.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil, hnutie Taliban však v oblasti vykonáva čoraz viac útokov, píše AP. V Katare v súčasnosti prebiehajú mierové rozhovory medzi predstaviteľmi tohto islamistického hnutia a afganskou vládou. Medzi oboma stranami sú však veľké názorové nezhody a rokovania napredujú len veľmi pomaly.

V piatok Taliban oznámil, že pozastavuje svoje útoky na juhu Afganistanu po tom, ako sa Spojené štáty - v súlade s mierovou zmluvou podpísanou s Talibanom vo februári - zaviazali pozastaviť nálety v provincii Helmand.