Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník zranil v pásme Gazy viacero ľudí

Izraelský zálohový vojak sa pozerá na naložené tanky na nákladnom aute v blízkosti hraníc Izraela s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva ide o prvý prípad, keď Palestínčan, ktorý bol pravdepodobne príslušníkom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), podnikol proti bezpečnostným silám Hamasu samovražedný útok.

Gaza 17. augusta (TASR/Teraz.sk) - Viacero ľudí utrpelo dnes zranenia po tom, čo sa pri pokuse preniknúť cez bezpečnostnú kontrolu z pásma Gazy do Egypta odpálil palestínsky samovražedný útočník. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na bezpečnostné sily palestínskeho hnutia Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda.

Podľa agentúry DPA okrem samovražedného atentátnika pri dnešnom útoku, ku ktorému došlo neďaleko pohraničného mesta Rafáh, zahynul aj príslušník bezpečnostných síl Hamasu a päť ďalších osôb utrpelo zranenia.

Predstaviteľ ministerstva vnútra pásma Gazy uviedol, že pri dnešnom incidente zahynul samovražedný útočník a jeho komplic utrpel zranenia. Jedna z osôb, ktoré výbuch nálože tiež zranil, je vo vážnom stave.

Podľa ministerstva ide o prvý prípad, keď Palestínčan, ktorý bol pravdepodobne príslušníkom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), podnikol proti bezpečnostným silám Hamasu samovražedný útok.

Egypt už dlhšie obviňuje Hamas, že poskytuje podporu islamským militantom, ktorí podnikajú teroristické útoky na severe egyptského Sinajského polostrova.

Hamas v posledných mesiacoch sprísnil bezpečnostné opatrenia na hraniciach pásma Gazy s Egyptom, aby Káhiru presvedčil, že proti militantom z IS bojuje.

Gaza je územím zovretým Egyptom, Izraelom a pobrežím Stredozemného mora. Má šírku od šesť do 12 kilometrov, dĺžku 42 kilometrov a rozlohu približne 350 štvorcových kilometrov.

Najvplyvnejšou politickou silou v pásme Gazy je islamistické militantné hnutie Hamas, ktoré EÚ a USA považujú za teroristickú skupinu.