Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útok na vozidlo EÚ v Kábule si vyžiadal tri obete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida prihlásilo hnutie Taliban, podľa ktorého boli zničené dve vozidlá a sedem zahraničných vojakov bolo zabitých.

Kábul 17. mája (TASR) - Dvaja afganskí civilisti a občan Veľkej Británie zahynuli pri dnešnom útoku samovražedného atentátnika na vozidlo policajnej misie Európskej únie (EUPOL) neďaleko medzinárodného letiska v afganskej metropole Kábul. Ďalších 18 ľudí utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa prihlásilo militantné hnutie Taliban, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa EUPOL-u v Afganistane Sari Haukka-Konu potvrdila, že vozidlo misie zasiahol výbuch v blízkosti letiska v Kábule. Podľa vyhlásenia misie zverejneného na jej stránke sa vo vozidle nachádzali v čase útoku štyri osoby, z toho tri pracovali pre EUPOL.

Hovorkyňa informovala, že členovia misie sú na bezpečnom mieste a utrpeli zranenia, ktoré nie sú život ohrozujúce. Vo vozidle však zahynula ďalšia osoba, ktorej identitu hovorkyňa nešpecifikovala.

Hovorca britského veľvyslanectva v Afganistane neskôr podľa agentúry Reuters potvrdil, že ide občana Spojeného kráľovstva, ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Hovorca kábulskej polície povedal, že samovražedný atentátnik v aute Toyota Corolla vrazil do zahraničného vozidla smerujúceho z letiska na neďalekú základňu NATO. K útoku došlo asi 200 metrov od hlavného vchodu do letiska. Medzi mŕtvymi sú aj dve afganské dievčatá, ktoré práve prechádzali okolo.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida prihlásilo hnutie Taliban, podľa ktorého boli zničené dve vozidlá a sedem zahraničných vojakov bolo zabitých. Agentúra Reuters však pripomenula, že povstalci často hlásia nadsadené počty obetí svojich útokov.

Misia EUPOL pomáha od roku 2007 pri budovaní afganskej polície. Podieľa sa na nej 23 členských štátov EÚ a má viac ako 200 zahraničných a okolo 180 domácich spolupracovníkov.

Od začiatku tohto roka prevzali výhradnú zodpovednosť za bezpečnostnú situáciu v Afganistane tamojšie zložky. V krajine však zostalo okolo 12.000 vojakov NATO, ktorí pôsobia najmä ako poradcovia a školitelia.