Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izraelské letectvo údajne podniklo nálet v provincii Homs

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Damask 22. júla (TASR) - Sýrske médiá informovali, že izraelské letectvo vo štvrtok krátko po polnoci podnikli nálet na sýrsku provinciu Homs.

Podľa sýrskej vládnej agentúry SANA sa sýrskej protivzdušnej obrane podarilo väčšinu vypálených rakiet zneškodniť. Obete na životoch a zranení nie sú hlásení, došlo však k materiálnym škodám.

Izraelská armáda túto vojenskú operáciu nekomentovala, uviedol denník The Times of Israel.

Podľa sýrskeho vojenského zdroja citovaného agentúrou SANA izraelská armáda podnikla nálet, pri ktorom sa zamerala na niekoľko cieľov v oblasti mesta Kusajr v provincii Homs.

Zdroj spresnil, že sýrska protivzdušná obrana väčšinu rakiet zachytila a zneškodnila.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že terčom náletov boli pozemné vojenské objekty pripisované militantnému šiitskému hnutiu Hizballáh, pričom boli zničené sklady zbraní.

Sýrska armáda dobyla mesto Kusajr, povstaleckú baštu neďaleko libanonských hraníc, v roku 2013 po 17 dní trvajúcej ofenzíve, ktorú viedli jednotky Hizballáhu.

Mesto Kusajr bolo pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada strategicky dôležité, pretože spája hlavné mesto Damask s pobrežím a jeho dobytie bolo veľkým víťazstvom Hizballáhu.

Štvrtkové nálety na ciele v Sýrii sú tento týždeň už druhou podobnou vojenskou operáciou po tej z pondelka, keď pri útoku - pripisovanému tiež izraelskej armáde - zahynulo päť proiránskych ozbrojencov. Nálet sa odohral v okolí mesta Aleppo a podľa SOHR bola pri ňom zničená vojenská základňa Hizballáhu a neďaleký sklad zbraní.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Izrael tieto útoky podniká v snahe zabrániť týmto milíciám v otvorení druhého tamojšieho frontu proti Izraelu.

Agentúra AFP pripomenula, že Izrael potvrdzuje svoje operácie na území Sýrie len zriedka, armáda židovského štátu však pred časom uviedla, že vlani v Sýrii pri náletoch zasiahla okolo 50 cieľov.