Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýria uznala nezávislosť samozvaných proruských republík na Ukrajine

Na snímke z 22. júna 2022 panelák zničený počas ostreľovania v meste Doneck, v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny počas 119. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa analytikov vďačí za svoje "prežitie" ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku.

Damask 29. júna (TASR) - Sýria oficiálne uznala nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu informovala štátna tlačová agentúra SANA.

Agentúra Reuters píše, že sýrska prezidentská kancelária potvrdila zámer nadviazať vzťahy s tzv. Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) už vo februári. Tento krok bol v stredu oficiálne potvrdený.

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa analytikov vďačí za svoje "prežitie" ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku.

Tzv. DĽR a LĽR vznikli v apríli 2014. Jedinou členskou krajinou OSN, ktorá dosiaľ uznala ich legitimitu, je Rusko. Začiatkom mája vyslali tieto samozvané republiky do Moskvy svojich veľvyslancov. Šéf Kremľa Vladimir Putin uznal nezávislosť DĽR a LĽR 21. februára, teda tri dni pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, čím si vyslúžil kritiku medzinárodného spoločenstva.

Ruské invázne sily v súčasnosti vedú mohutnú ofenzívu v Donbase, ktorej deklarovaným cieľom je dobytie celého územia Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorých boli vyhlásené spomínané separatistické republiky.