Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

SANA dementovala svoju správu o útoku na letisko v Damasku

Na ilustračnej snímke sýrske mesto Damask. Foto: TASR/AP

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že bolo počuť zvuk výbuchov z oblasti neďaleko letiska, ako aj streľbu systémov protivzdušnej obrany.

Damask 10. decembra (TASR) - V oblasti medzinárodného letiska v sýrskej metropole Damask nedošlo v nedeľu k útoku. Informovala o tom v pondelok tamojšia štátna tlačová agentúra SANA.

"Na letisku nebol žiadny útok, funguje normálne," uviedla agentúra s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Podľa agentúry TASS SANA ako prvá informovala o údajnom útoku, neskôr však správu zmazala.

Agentúra AFP s odvolaním sa na svoj zdroj k tomu dodala, že "to bol očividne falošný poplach".

SANA v nedeľu uvádzala, že sýrska protivzdušná obrana spustila paľbu na "nepriateľské vzdušné ciele" pri medzinárodnom letisku v metropole Damask.

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že bolo počuť zvuk výbuchov z oblasti neďaleko letiska, ako aj streľbu systémov protivzdušnej obrany.

AFP písala, že tento domnelý incident prišiel niečo viac než týždeň po tom, ako Sýria obvinila Izrael z leteckého útoku južne od Damasku. Podľa SOHR išlo o prvé rakety, ktoré zasiahli Sýriu, odkedy krajina po zostrelení ruského lietadla zo septembra modernizovala svoju protivzdušnú obranu.

Izrael uskutočnil stovky leteckých úderov v susednej Sýrii, zameraných podľa jeho vyjadrení proti iránskym cieľom, mnohým z nich v oblasti južne od Damasku.

Irán a Rusko sú kľúčovými spojencami sýrskej vlády v občianskej vojne, ktorá v krajine zúri od roku 2011. Intervencia Moskvy v roku 2015 dramaticky obrátila situáciu v neprospech protivládnych povstalcov, približuje AFP.

Zostrelenie transportného lietadla ruskej armády sýrskymi protivzdušnými batériami počas izraelského leteckého útoku zo 17. septembra si vyžiadalo životy 15 vojakov. Moskva zodpovednosť pripísala Izraelu s tým, že jeho stíhačka využila väčšie ruské lietadlo ako svoje krytie. Izrael takéto obvinenie spochybnil.

Rusko následne vylepšilo sýrsku protivzdušnú obranu dodávkou systému S-300, ktorý podľa tvrdenia Damasku spôsobí, že si Izrael "starostlivo premyslí" ďalšie letecké útoky.

Tento krok vyvolal v Izraeli obavy, že schopnosť krajiny zakročiť proti prítomnosti jej úhlavného nepriateľa Iránu v Sýrii bude výrazne obmedzená. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však Rusku odkázal, že jeho krajina bude naďalej zasahovať nepriateľské ciele, pričom tiež bude pokračovať v "bezpečnostnej koordinácii" s Moskvou.