Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sánchez o Ukrajine rokoval s von der Leyenovou i so Stoltenbergom

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sanchéz. Foto: TASR/AP

Sánchez v nedeľu takisto rokoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Brusel/Madrid 24. januára (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez rokoval v nedeľu o situácii na Ukrajine s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou i s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Von der Leyenová a Sánchez sa zhodli na tom, že v otázke podpory zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny musí vládnuť jednota, napísala agentúra EFE.

"Neustála výmena názorov s členskými krajinami EÚ a spojencami je pre pripravenosť a reakciu kritická," napísala von der Leyenová na Twitteri.

Sánchez v nedeľu takisto rokoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Vyjadril som poďakovanie za dôležitý prínos Španielska pre NATO," napísal po stretnutí na Twitteri Stoltenberg.

"Takisto sme hovorili o Rusku a Ukrajine. Aj naďalej sme jednotní, pripravení brániť jeden druhého a pripravení na dialóg," dodal. Španielsko podľa Sánchezových vyjadrení podporuje organizáciu NATO i bezpečnosť Európy.

"Podporujeme zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a sme presvedčení, že diplomacia a dialóg povedú k zmierneniu napätia v tejto kríze," napísal.

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti má v pondelok na pláne rokovanie v Bruseli. Hlavnými témami zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ bude najmä bezpečnostná situácia vo východnej Európe, o ktorej budú ministri hovoriť aj počas videokonferencie so šéfom amerického Štátneho departmentu Antonym Blinkenom. Ďalšími témami zasadnutia bude aktuálny vývoj v Sýrii a Líbyi.