Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sánchez ocenil vzťahy s Portugalskom a spoločné úsilie posilniť EÚ

Na snímke zľava portugalský premiér António Costa a španielsky premiér Pedro Sánchez počas prehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu pred začiatkom španielsko-portugalského samitu na Kanárskych ostrovoch v Lanzarote 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Na stredajšom 34. summite Portugalska a Španielska sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia španielskej vlády vrátane ministrov.

Madrid 15. marca (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu vyzdvihol vzťahy svojej krajiny s Portugalskom a spoločné úsilie dosiahnuť silnejšiu EÚ. TASR o tom informuje na základe Sánchezových vyjadrení na sociálnej sieti.

"Vzťahy medzi Španielskom a Portugalskom sú zo dňa na deň hlbšie. Zdieľame projekt silnejšej EÚ, ktorá je lídrom v oblasti digitálnej transformácie, v energetike, a je schopná rásť a zároveň vytvárať kvalitné pracovné miesta," napísal na Twitteri. Poďakoval sa aj portugalskému premiérovi Antóniovi Costovi, s ktorým sa stretol na kanárskom ostrove Lanzarote na summite oboch krajín.

"Počítame s návrhmi a podporou Portugalska pre naše predsedníctva v Rade EÚ," uviedol. Španielsko v júli prevezme polročné rotujúce predsedníctvo od Švédska.

Atlantický záväzok podľa Sáncheza obe krajiny zjednocuje a slúži im ako most medzi Európou a ďalšími oblasťami sveta, najmä Latinskou Amerikou.

Na stredajšom 34. summite Portugalska a Španielska sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia španielskej vlády vrátane ministrov.