Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sánchez sľúbil podporu Moldavsku, ktoré prijíma utečencov z Ukrajiny

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez, 18. mája 2021. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér napísal, že jeho delegácia navštívila stredisko pre utečencov v moldavskom hlavnom meste Kišiňov.

Madrid 4. júna (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok počas návštevy Moldavska oznámil plány na otvorenie španielskeho diplomatického úradu v Kišiňove a takisto sľúbil humanitárnu pomoc pre ukrajinských utečencov, ktorí do Moldavka prichádzajú. TASR o tom informuje na základe správy z webovej stránky denníka El País a Sánchezovho oznámenia na Twitteri.

"Španielska vláda podporuje Moldavsko," napísal Sánchez na Twitteri. Jeho krajina sa chystá otvoriť diplomatický úrad v Kišiňove s cieľom ešte viac posilniť vzájomné vzťahy týchto dvoch krajín. "Okrem toho poskytujeme tejto krajine humanitárnu pomoc s cieľom postarať sa o ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny," uviedol.

Španielsky premiér napísal, že jeho delegácia navštívila stredisko pre utečencov v moldavskom hlavnom meste Kišiňov. Pripomenul, že za 100 dní trvania konfliktu na Ukrajine prišlo do Moldavska približne 400.000 Ukrajincov.

Išlo o prvú návštevu španielskeho premiéra v Moldavsku od začiatku diplomatických vzťahov medzi Madridom a Kišiňovom, píše El País. Založenie španielskeho diplomatického úradu má byť podľa tohto denníka prvým krokom k otvoreniu veľvyslanectva.