Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko omilostí väznených lídrov katalánskych separatistov

Španielsky premiér Pedro Sánchez hovorí počas prejavu s názvom Zjednotenie: Plán pre budúcnosťi pre celé Španielsko, 21. júna 2021 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Udelenie milosti podporuje 29,5 percent opýtaných, pričom viac ako 60 percent respondentov sa vyslovilo proti takémuto kroku, vyplýva z nedávneho prieskumu pre španielske noviny El Mundo.

Barcelona 21. júna (TASR) - Španielska vláda udelí v utorok milosť deviatim katalánskym separatistom, ktorí si odpykávajú väzenské tresty za prípravu referenda o nezávislosti v roku 2017. V pondelok to uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého cituje agentúra AFP.

„Zajtra... navrhnem, aby kabinet milosť schválil," uviedol počas prejavu v Barcelone, na ktorý niektorí prítomní reagovali výkrikom „amnestia".

Ako píše agentúra AP, Sánchezov prejav bol zameraný na stratégiu jeho vlády v súvislosti s Katalánskom. V obecenstve bolo niekoľko stoviek predstaviteľov občianskej spoločnosti tohto regiónu na severovýchode Španielska.

Na Sánchezovom vystúpení v barcelonskej Opere sa nezúčastnili nijakí prominentní zástancovia katalánskej nezávislosti, všíma si AP. Pred budovou sa však konala demonštrácia separatistov.

Zámer menšinovej socialistickej vlády udeliť milosť bývalým katalánskym lídrom v polovici júla ostro skritizovala španielska pravicová opozícia, podľa ktorej Sánchez robí ústupky voči separatistickým stranám výmenou za ich podporu v parlamente. Premiér však takéto rozhodnutie obhajuje ako symbol upevňovania vzťahov medzi Španielmi a Kataláncami.

Udelenie milosti podporuje 29,5 percent opýtaných, pričom viac ako 60 percent respondentov sa vyslovilo proti takémuto kroku, vyplýva z nedávneho prieskumu pre španielske noviny El Mundo. V Katalánsku takýto krok podporuje 60-70 percent tamojšieho obyvateľstva.

Ústavný súd odsúdil v októbri 2019 dvanásť katalánskych separatistických lídrov za účasť na organizácií nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti, pričom deviatim z nich udelil väzenské tresty v rozmedzí deväť až 12 rokov.