Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Sánchez víta zákon o amnestii, Feijóo sa má stretnúť so šéfkou EK

Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Sánchez sa od nástupu k moci v roku 2018 usiluje zmierniť napätie v Katalánsku a amnestie sú na to podľa neho dôležité.

Madrid 30. mája (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok privítal schválenie zákona o amnestii pre katalánskych separatistov. Líder opozície Alberto Núez Feijóo sa má v tejto súvislosti stretnúť s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou. TASR informuje podľa správ agentúry AFP a španielskych médií.

"V politike, ako aj v živote, je milosť silnejšia než rozhorčenie," uviedol Sánchez na sociálnej sieti X. "Španielsko je dnes viac prosperujúce a jednotnejšie než v roku 2017," dodal.

Dolná komora španielskeho parlamentu vo štvrtok definitívne schválila zákon o amnestii pre katalánskych separatistov. Podporili ho zákonodarcovia Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) premiéra Sáncheza, strany Spoločne za Katalánsko (Junts) a Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Proti hlasovali okrem iných poslanci Feijóovej Ľudovej strany (PP) či krajne pravicová strana VOX.

Zákon pravdepodobne narazí na právne prekážky a budú sa ním zaoberať súdy. Niektorí experti spochybňujú súlad zákona s ústavou.

Európska komisia (EK) uviedla, že sa zákonom o amnestii začne zaoberať, neposkytla však žiadny konkrétny termín.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová sa má v sobotu s Feijóom stretnúť v španielskom autonómnom spoločenstve Galícia. Strana PP potvrdila, že v reakcii na schválenie amnestie sa zintenzívnili kontakty medzi ním a von der Leyenovou, ktorá má na stretnutí brániť právny štát, píše denník El Periódico de Catalunya.

Autonómne spoločenstvá Andalúzia, Castilla a León, Murcia a Valencia sa v spojitosti so zákonom plánujú obrátiť na ústavný súd, píše denník El País. V týchto spoločenstvách je súčasťou regionálnej vlády PP.

Sánchez sa od nástupu k moci v roku 2018 usiluje zmierniť napätie v Katalánsku a amnestie sú na to podľa neho dôležité. Vlani v novembri ich spolu s ďalšími ústupkami prisľúbil výmenou za podporu katalánskych separatistických strán Junts a ERC pri hlasovaní o dôvere v parlamente, ktoré mu umožnilo vytvoriť novú vládu a pokračovať vo funkcii.