Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sánchez vyzval na okamžité zastavenie násilností počas protestov

Horiaca barikáda a auto počas neutíchajúcich protestov v uliciach Barcelony proti odsúdeniu deviatich bývalých katalánskych lídrov v Barcelone 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

V stredu počas dňa sa Sánchez stretol v Madride so zástupcami politických strán, s ktorými sa radil o riešení situácie v Katalánsku.

Madrid/Barcelona 17. októbra (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez požiadal katalánskeho premiéra Quima Torru, aby jasne odsúdil násilnosti páchané osobami protestujúcimi v Katalánsku proti väzneniu deviatich separatistických vodcov. Z rozpútania týchto násilností Sánchez obvinil "organizované skupiny extrémistov".

Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, niekoľko hodín po Sánchezovom vyhlásení katalánsky líder Torra vyzval na okamžité zastavenie násilných stretov, ktoré v uliciach katalánskej metropoly Barcelona v stredu pokračovali už tretiu noc po sebe. Upozornil, že násilnosti poškodzujú obraz hnutia, ktoré spája milióny Kataláncov.

Agentúra AP informovala, že Sánchez vo svojom vyhlásení, vysielanom v stredu v televízii, Torrovi pripomenul, že on i ministri jeho vlády "majú politickú a morálnu povinnosť bez milosti a veľmi jasne odsúdiť použitie násilia v Katalánsku". Španielsky premiér súčasne deklaroval, že jeho vláda sa nedá vyprovokovať k ráznym opatreniam v dôsledku potýčok medzi demonštrantmi a políciou v Katalánsku. Uviedol však, že vláda bude reagovať "tvrdo, pokojne a jednotne".

V stredu počas dňa sa Sánchez stretol v Madride so zástupcami politických strán, s ktorými sa radil o riešení situácie v Katalánsku. Niektorí z politikov podľa AP požadovali, aby Madrid v Katalánsku prijal "výnimočné opatrenia". Sánchez podľa agentúry DPA odsúdil násilnosti a uviedol, že vláda v Madride bude pokračovať v "zaisťovaní bezpečnosti v tomto regióne".

Torra vo svojom televíznom prejave avizoval, že jeho vláda nedovolí, aby sa v uliciach katalánskych miest odohrávali násilnosti. Zdôraznil, že protesty by mali byť pokojné.

"Treba s tým prestať hneď teraz. Neexistuje dôvod ani opodstatnenie pre horiace autá a ani žiadny iný vandalizmus," apeloval na demonštrantov pobúrených rozsudkom nad deviatimi lídrami katalánskeho separatistického hnutia a vyvolávajúcich v uliciach Barcelony strety so zasahujúcimi policajtmi.

Násilníci útočia na policajtov kameňmi, fľašami a tzv. zábavnou pyrotechnikou. Podľa agentúry DPA sa objavili už aj "predmety s kyselinou".

V týchto potýčkach bolo za posledné tri dni zranených viac ako 200 ľudí. Mnohých výtržníkov polícia zadržala - v utorok ich bolo viac ako 50, v noci na štvrtok k nim podľa bilancie regionálnej polície Mossos d'Esquadra pribudlo ďalších najmenej 20 ľudí.

Podľa agentúry DPA sa medzičasom tisíce Kataláncov vydali na "pochody za slobodu". Štart pochodu bol v piatich katalánskych mestách - Girona, Vic, Berga, Tarrega a Tarragona. Cieľom je Barcelona, kam by mali účastníci pochodu doraziť v piatok.