Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sanduová: Dnes je pre Moldavsko historický deň

oldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia v rámci samitu EÚ a krajín Východného partnerstva v Bruseli. Foto: TASR/AP

Moldavsko, ktoré na východe hraničí s Ukrajinou a na západe s Rumunskom, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára zintenzívnilo snahy vstúpiť do Európskej únie.

Brusel 23. júna (TASR) - Moldavská prezidentka Maia Sanduová v reakcii na štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli udeliť Ukrajine a Moldavsku kandidátsky štatút uviedla, že tento deň je historickým pre jej krajinu. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters.

"Členské štáty EÚ nám udelili štatút kandidátskej krajiny. Je to jednoznačný a silný signál podpory pre našich občanov a európsku budúcnosť Moldavska. Sme vďační a odhodlaní napredovať na ceste reforiem," napísala Sanduová na sociálnej sieti Twitter.

Moldavsko, ktoré na východe hraničí s Ukrajinou a na západe s Rumunskom, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára zintenzívnilo snahy vstúpiť do Európskej únie. Týždeň po začiatku invázie podalo oficiálnu žiadosť o prijatie do EÚ. Obáva sa totiž vtiahnutia do rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu, predovšetkým preto, že moldavskú oblasť Podnestersko ovládajú proruskí separatisti.