Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šanghaj vstúpil do druhej fázy lockdownu

Pracovníci v ochranných odevoch stoja počas prvého kola masového testovania na ochorenie COVID-19 počas lockdownu v štvrti Jingan, v západnej časti čínskeho Šanghaja 1. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Prísne opatrenia v najväčšom čínskom meste otriasli svetovými trhmi pre obavy z ich možných ekonomických dopadov.

Šanghaj 1. apríla (TASR) - Najľudnatejšie čínske mesto Šanghaj v piatok vstúpilo do druhej fázy lockdownu, v ktorej bude na štyri dni izolovaná západná časť mesta v dôsledku prepuknutia nákazy nového koronavírusu. Niektoré oblasti západne od rieky Chuang-pchu však začali uzatvárať už v stredu, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Finančné centrum Číny rozdelili úrady počas osemdňového lockdownu na dve časti, v ktorých postupne vykonajú hromadné testovanie obyvateľstva. Počas druhej fázy plánujú otestovať na koronavírus zhruba 16 miliónov obyvateľov.

Medzičasom mala skončiť izolácia pre obyvateľov východnej časti Šanghaja, avšak úrady oznámili, že lockdown bude predĺžený lokálne v prípade, ak sa ochorenie COVID-19 vyskytne v jednotlivých obytných objektoch.
Pracovník v ochrannom odeve kráča okolo ľudí čakajúcich v rade na prvé kolo masového testovania na ochorenie COVID-19 počas lockdownu v štvrti Jingan, v západnej časti čínskeho Šanghaja 1. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Prísne opatrenia v najväčšom čínskom meste otriasli svetovými trhmi pre obavy z ich možných ekonomických dopadov. Čínska výroba klesla v marci vplyvom protipandemických opatrení podľa prieskumov na päťmesačné minimum.

Obyvatelia historickej časti Šanghaja Pchu-si nebudú môcť počas najbližších štyroch dní opustiť svoje domovy a po potraviny si budú chodiť na zberné miesta, informuje AP. V západnej časti mesta nepremáva ani mestská hromadná doprava. Ľudí, ktorí majú bezpríznakový priebeh ochorenia, prevážajú do dočasných izolačných centier.
Na archívnej snímke z 30. marca 2022 priestory šanghajského výstaviska premenené na poľnú nemocnicu s 15.000 lôžkami pre pacientov s ochorením COVID-19 počas lockdownu v čínskom Šanghaji.
Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že vo štvrtok zaznamenali celkovo 1787 prípadov ochorenia COVID-19, z toho 358 v Šanghaji.

Šanghajské úrady vo štvrtok pripustili nedostatky v zvládaní situácie s lockdownom, keďže v panike sa ľudia zásobovali potravinami, informuje AP. "Nedostatočne sme sa pripravili," uviedol vysokopostavený predstaviteľ mesta na tlačovej konferencii.

Čína v súčasnosti vplyvom šírenia variantu omikron prežíva svoju najhoršiu vlnu nákazy. Podľa odborníkov sú súčasné čínske počty v celosvetovom meradle zanedbateľné, avšak v krajine sa stále držia stratégie nulovej tolerancie covidu.