Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Sankcie budú varovaním EÚ pre Moskvu, povedala Ashtonová

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonvá. Foto: TASR/AP

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn však naznačil, že pôjde možno iba o "obmedzený zoznam sankcií".

Brusel 17. marca (TASR) - Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová dnes na úvod rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli uviedla, že Európska únia predloží Moskve "ten najsilnejší možný odkaz", ktorý bude mať podobu sankcií. Zároveň však dodala, že únia si neželá zhoršovanie vzťahov s Ruskom.

"Posnažíme sa zaslať čo najsilnejšiu správu do Ruska, aby Moskva pochopila, aká vážna situácia nastala po takzvanom referende na Kryme," uviedla Ashtonová pred začiatkom rokovaní ministrov.

Európski diplomati sa dnes musia dohodnúť na cielených sankciách proti zodpovedným osobám z Ruska a z Ukrajiny (Krymu), ktoré budú mať podobu zmrazenia účtov v zahraničí a vycestovania do krajín EÚ.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn však naznačil, že pôjde možno iba o "obmedzený zoznam sankcií". Pripomenul však, že Rusko bude znášať dôsledky krymského referenda, pretože to povedie k devalvácii rubľa, izolácie Ruska v Bezpečnostnej rade OSN a dokonca aj ku kritikám zo strany doterajších spojencov Moskvy ako napríklad Arménska či Kazachstanu.

"Rusko teraz vzbudzuje strach a vždy, keď sa objaví strach, investori odchádzajú preč a ekonomika trpí," uviedol Asselborn.