Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandsko si pre sankcie Pekingu voči EÚ predvolalo veľvyslanca Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sjoerd Sjoerdsma, ktorý je poslancom stredoľavej strany D66 a venuje sa politike Číny, uviedol, že reakcia Pekingu ukázala, že je citlivá na tlak v súvislosti s dianím v provincii Sin-ťiang.

Haag 22. marca (TASR) - Holandská vláda si predvolala čínskeho veľvyslanca. Tento krok vlády v Haagu súvisí so zaradením poslanca holandského parlamentu Sjoerda Sjoerdsmu na zoznam desiatich európskych osobností a štyroch inštitúcií, na ktoré Peking v pondelok uvalil sankcie za údajné poškodzovanie čínskych záujmov.

Ide o reakciu Pekingu na reštrikcie voči čínskym predstaviteľom a subjektom, ktoré v pondelok prijala EÚ v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine, informovala agentúra AFP.

Sjoerd Sjoerdsma, ktorý je poslancom stredoľavej strany D66 a venuje sa politike Číny, uviedol, že reakcia Pekingu ukázala, že je citlivá na tlak v súvislosti s dianím v provincii Sin-ťiang. Sjoerdsma ho označuje za genocídu.

"Pokiaľ bude Čína páchať genocídu na Ujguroch, nebudem mlčať," uviedol Sjoerdsma na sociálnej sieti Twitter. "Tieto sankcie sú dôkazom, že Čína je citlivá na vonkajší tlak. Dúfam, že túto chvíľu využijú aj moji európski kolegovia, aby sa ozvali," deklaroval Sjoerdsma.

Medzi sankcionovanými osobnosťami je aj päť poslancov Európskeho parlamentu: slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann a jej kolegovia: Reinhard Bütikofer a Michael Gahler z Nemecka, Raphaël Glucksmann z Francúzska a Ilchan Kjučjuk z Bulharska.
Na archívnej snímke Miriam Lexmann
Foto: Európsky parlament

Okrem holandského politika Sjoerdsmu je na čínskom sankčnom zozname aj poslanec belgického parlamentu Samuel Cogolati, litovská poslankyňa Dovilé Šakaliené a dvaja vedci: nemecký výskumník Adrian Zenz, ktorého správy o zaobchádzaní s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang boli terčom ostrej kritiky Pekingu, a politológ Björn Jerdén zo Švédska, dodala agentúra Reuters.

Čínou boli sankcionované aj štyri inštitúcie: Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ, Podvýbor európskeho parlamentu pre ľudské práva, nemecký Inštitút pre čínske štúdie a dánska nadácia s názvom Aliancia demokracií.