Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sankcie proti Rusku ostanú v platnosti, uviedla von der Leyenová

Na snímke zľava prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prichádzajú do Európskeho parlamentu 14. septembra 2022 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Teraz je čas na rozhodnosť, nie na ústupky, povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku ostanú v platnosti. "Teraz je čas na rozhodnosť, nie na ústupky," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu, informuje spravodajca TASR.

Šéfka eurokomisie venovala Ukrajine a vzťahom EÚ s Ukrajinou úvodnú časť svojej správy s odkazom, že solidarita EÚ s Ukrajinou zostane neotrasiteľná. Zároveň oznámila, že popoludní vycestuje na Ukrajinu.

V prítomnosti Oleny Zelenskej zdôraznila, že Európa od prvého dňa ruskej invázie stojí na strane Ukrajiny – s dodávkami zbraní, finančnou pomocou, pohostinnosťou pre milióny utečencov a tiež s "najprísnejšími sankciami, aké kedy svet videl".

"Ruský finančný sektor je takpovediac na prístrojoch. Odrezali sme tri štvrtiny ruských bánk od medzinárodných trhov. Z krajiny odišlo takmer tisíc medzinárodných spoločností. Výroba áut klesla oproti vlaňajšku o tri štvrtiny. Aeroflot ustajňuje lietadlá, pretože nemá náhradné diely. Ruská armáda odoberá čipy z umývačiek riadu a chladničiek na opravu svojej vojenskej techniky. Ruský priemysel je v troskách," opísala stav, ktorý Rusku spôsobili aj sankcie EÚ.

Von der Leyenová pritom dodala, že práve rozhodnutím Kremľa zaútočiť na Ukrajinu sa ruské hospodárstvo ocitlo na "ceste do záhuby".

EÚ doteraz poskytla finančnú pomoc Ukrajincom vo výške viac ako 19 miliárd eur, a to bez započítania poskytnutej vojenskej podpory.

EÚ bude pomáhať aj pri povojnovej obnove Ukrajiny, avizovala von der Leyenová a pripomenula, že ruská invázia má aj podobu zničených alebo poškodených viac ako 70 škôl, pričom pol milióna ukrajinských detí muselo začať školský rok v niektorej z krajín EÚ a mnohí žiaci na Ukrajine nemajú kam ísť do školy.

"Oznamujem, že budeme spolupracovať s prvou dámou Ukrajiny na podpore obnovy poškodených ukrajinských škôl. Poskytneme 100 miliónov eur. Pretože budúcnosť Ukrajiny začína v jej školách," uviedla šéfka eurokomisie.

Zároveň dodala, že EÚ bude pomáhať nielen finančne, ale cez svoj jednotný trh chce tiež Ukrajine umožniť, aby čo najlepšie využila svoj potenciál napríklad v oblasti nových technológií a inovácií, ktorej sa na Ukrajine darí.

Pripomenula, že EÚ v marci, v priebehu iba dvoch týždňov, úspešne pripojila Ukrajinu k svojej elektrickej sieti a Ukrajina dnes vyváža elektrinu na európsky trh. "Tento vzájomne výhodný obchod chceme rozšíriť. Pozastavili sme dovozné clá na ukrajinský vývoz do EÚ a privedieme Ukrajinu aj do európskej oblasti voľného roamingu. Komisia bude spolupracovať s Ukrajinou aj na zabezpečení jej bezproblémového prístupu na jednotný trh EÚ," opísala von der Leyenová situáciu. Potvrdila, že tieto záväzky zopakuje aj na popoludňajšom stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.