Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Bulharský premiér žiada zintenzívniť v krajine boj proti korupcii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácia Transparency International, ktorá monitoruje mieru korupcie v jednotlivých štátoch, vyhlásila Bulharsko za najskorumpovanejšiu krajinu v 27-člennej EÚ.

Sofia 7. júna (TASR) - Dočasný bulharský premiér Stefan Janev v pondelok vyzval vládu, aby zintenzívnila svoje úsilie v boji proti "endemickej korupcii", a žiadal zmeny na prokuratúrach, v súdnictve a vo všetkých orgánoch činných v trestnom konaní.

Podľa agentúry AFP to Janev vyhlásil na zasadnutí bezpečnostnej rady vlády, ktoré zvolal, aby rokovala o nových prístupoch v boji proti korupcii po tom, ako USA uvalili sankcie na trojicu bulharských vládnych úradníkov a podnikateľov za ich údajne "rozsiahly" podiel na korupcii. Sankcie sa týkajú aj 64 právnických subjektov.

Sankcie voči Bulharom a na nich napojeným spoločnostiam im účinne bránia v prístupe k finančnému systému USA, zmrazujú ich americké aktíva a zakazujú Američanom obchodovať s nimi, dodala AFP.

Janev v pondelok uviedol, že bulharská vláda sa v súvislosti s týmito sankciami bude snažiť minimalizovať politické a ekonomické riziká, ktoré by z nich pre krajinu vyplynuli. Pripustil, že americké sankcie sú vážnym signálom, že korupcia v Bulharsku má hlboké korene v politickom a ekonomickom systéme a dôsledky tohto stavu už presahujú hranice krajiny.

Bulharsku, ktoré je členom Európskej únie a NATO, jeho západní partneri opakovane vyčítajú, že nie je schopné účinne bojovať proti korupcii.

Organizácia Transparency International, ktorá monitoruje mieru korupcie v jednotlivých štátoch, vyhlásila Bulharsko za najskorumpovanejšiu krajinu v 27-člennej EÚ.

Janev v pondelok konštatoval, že korupčné prostredie v Bulharsku ničí nielen meno krajiny v zahraničí, ale podkopáva aj jej politický systém a základy demokracie, čím sa stáva nefunkčnou a neúčinnou.

Upozornil, že "neexistuje spôsob, ako mať stabilný politický systém, prosperujúcu ekonomiku alebo fungujúci sociálny systém bez riešenia základných problémov s korupciou".

Dočasná vláda, ktorá bola vymenovaná po nepresvedčivých voľbách v apríli, po svojom nástupe urobila sériu odhalení údajnej korupcie, ktoré sa týkajú aj predchádzajúcej vlády premiéra Bojka Borisova.