Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sankcie uvalené na Rusko účinkujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektorí predstavitelia Európskej únie sa obávajú, že Čína alebo India by mohli pomôcť Moskve obísť sankcie predajom vybavenia a technológií dvojakého použitia.

Brusel 2. septembra (TASR) - Sankcie uvalené Západom na Rusko účinkujú, vyhlásil v piatok koordinátor sankcií z amerického ministerstva zahraničných vecí James O'Brien. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Európa, Kanada, USA, Japonsko a Spojené kráľovstvo uvalili po napadnutí Ukrajiny sériu sankcií na Moskvu, aby oslabili jej schopnosť viesť vojnu.

"Vidíme, že sankcie zaberajú," povedal novinárom v Bruseli O'Brien. "Vieme, že Rusko sa pokúša získať vybavenie a peniaze. Nemyslíme si, že sa mu darí," vyhlásil.

Dodal: "Vidíme ako náhradu množstvo predmetov nižšej kvality, napríklad spotrebiteľskú elektroniku v útočnom a komunikačnom vybavení armády. Ak sa ich chcú pokúsiť použiť na účel, na ktorý nie sú zamýšľané, tak je to skvelé pre amatérov a domácich majstrov, ale nie pre moderný ozbrojený konflikt či ekonomiku."

Niektorí predstavitelia Európskej únie sa obávajú, že Čína alebo India by mohli pomôcť Moskve obísť sankcie predajom vybavenia a technológií dvojakého použitia. Rusko by ich následne použilo na vojenské účely. Podľa O'Briena sa Rusko pokúsilo týmto spôsobom získať potrebné materiály, ale nepodarilo sa mu to.

"Rusko je teraz v situácii, že musí nakupovať od neznámych predajcov za nepredvídateľné ceny a získavať vybavenie neznámej kvality. Takto sa moderná ekonomika neriadi," vysvetlil.

O'Brien tiež uviedol, že západné krajiny budú v nasledujúcich mesiacoch zvyšovať tlak na Moskvu - odstránia prípadné medzery v sankčnom režime a budú sa zameriavať predovšetkým na "citlivé strategické body" v ruskej ekonomike.