Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sankcie voči Rusku by sa naviac dotkli krajín V4, zhodli sa diplomati

Riešenie ukrajinskej krízy bolo hlavnou témou schôdzky nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera (druhý zľava) s rezortnými partnermi krajín Vyšehradskej štvorky (V4) - českým ministrom Lubomírom Zaorálkom (druhý sprava), maďarským ministrom Jánosom Martonyim (uprostred), poľským zástupcom štátneho tajomníka Arturom Nowakom-Farom (vpravo) a šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom (vľavo), ktorá sa konala vo štvrtok 13. marca 2014 v Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Na Schôdzke, ktorá sa uskutočnila z nemeckej iniciatívy, sa zúčastnili český minister L. Zaorálek, maďarský minister J. Martonyi, poľský zástupca štátneho tajomníka A. Nowak-Far a M. Lajčák zo SR.

Budapešť 13. marca (TASR) - Prípadné hospodárske sankcie voči Rusku kvôli udalostiam na Ukrajine by sa najvážnejšie dotkli krajín Vyšehradskej štvorky (V4), konštatovali dnes v Budapešti šéfovia diplomacie V4 na schôdzke s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom.

Na Schôdzke, ktorá sa uskutočnila z nemeckej iniciatívy, sa zúčastnili český minister Lubomír Zaorálek, maďarský minister János Martonyi, poľský zástupca štátneho tajomníka Artur Nowak-Far a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Rátame s tým, že ak sa dostaneme do tretej - hospodárskej etapy sankcií voči Rusku, uplatní sa v únii vzájomná solidarita," zhrnul výsledky rokovania Martonyi, podľa ktorého je potrebné urýchliť proces pomoci Ukrajine v oblastiach obchodu, asociačnej zmluvy, finančného balíka a v energetických otázkach.

"Hovorí sa o druhej fáze sankcií, to sú personálne sankcie, to znamená zmrazenie účtov, zákaz vycestovania pre osoby. Zoznam tých ľudí sa teraz dáva dohromady a mal by byť schválený v pondelok. Rovnako tak sa diskutuje o takzvanej tretej fáze sankcií, čo sú ekonomické sankcie, ale samozrejme v tejto chvíli je predčasné hovoriť o rozsahu aj o tom, že kedy budú aktivované tieto sankcie," povedal slovenským novinárom Miroslav Lajčák.

Šéf nemeckej diplomacie podotkol, že Rusko sa rozhodlo odtrhnúť Krymský polostrov od Ukrajiny a zatiaľ sa vyhýba všetkým možným európskym pokusom o riešenie situácie.

"Nemožno očakávať, že by sa do budúceho pondelka situácia zmenila," dodal Steinmeier, ktorý zdôraznil, že krymské referendum plánované na nedeľu je medzinárodne neprijateľné.

Minister M. Lajčák rokoval o Ukrajine s partnermi z krajín V4 a Nemecka

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa dnes (13. marca 2014) zúčastnil v Budapešti na mimoriadnom rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (poľskú stranu zastupoval štátny podtajomník) a Nemeckej spolkovej republiky, ktoré bolo venované vývoju situácie na Ukrajine. Ministri diskutovali o možných krokoch, ktoré by mohli viesť k upokojeniu a deeskalácii súčasnej situácie. Zároveň sa zhodli na tom, že v danej situácii nie je iná možnosť, než prijatie ďalších sankcií, o ktorých by mala rozhodnúť nadchádzajúca Rada EÚ pre zahraničné záležitosti v pondelok 17. marca tohto roku.

Krajiny V4 vystupujú vo vzťahu ku kríze na Ukrajine veľmi aktívne. Predsedovia vlád, predsedovia parlamentov a ministri zahraničných vecí prijali v uplynulých týždňoch viacero spoločných vyhlásení. Šéfovia diplomacií krajín V4 okrem toho v listoch adresovaných vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej a komisárovi pre rozširovanie Štefanovi Fűlemu vyzvali na urýchlenie prípravy podpisu Asociačnej dohody EÚ s Ukrajinou. Rovnako Medzinárodný vyšehradský fond z iniciatívy predsedov vlád krajín V4 mobilizuje prostriedky, aby ešte v priebehu tohto roka zvýšil podporu občianskej spoločnosti na Ukrajine.

Predstaviteľov V4 a Nemecka prijal po skončení rokovaní aj predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.