Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Sapegová požiadala Lukašenka o milosť, píšu v Bielorusku štátne médiá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa o žiadosti o milosť sa objavila po tom, ako Lukašenko cez víkend rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Minsk 27. júna (TASR) - Priateľka bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča požiadala prezidenta Alexandra Lukašenka o milosť. V pondelok to uviedli bieloruské štátne médiá, informovala agentúra AFP. Bieloruský súd v máji Sofju Sapegovú odsúdil na šesť rokov väzenia za "podnecovanie sociálnej nenávisti".

Správa o žiadosti o milosť sa objavila po tom, ako Lukašenko cez víkend rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Sapegová má ruské občianstvo. Lukašenko začiatkom júna povedal, že môže žene udeliť milosť.

"Musíme tento problém vyriešiť... Môžeme previesť ruskú občianku do Ruska,"
povedal autoritársky prezident.

Sapegová bola zadržaná koncom mája 2021 spolu s Pratasevičom po vynútenom presmerovaní a pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku – údajne pre vyhrážky o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Let pôvodne smeroval z Atén do Vilniusu.

Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, na letisku v Minsku 23. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Po zatknutí sa Pratasevič a Sapegová objavili na videách, kde sa priznávali k svojim údajným činom. Podľa ich priaznivcov však boli videá nahrané pod nátlakom, čo je podľa nich bežnou taktikou miestneho režimu voči kritikom.

Nedávno sa dokonca objavili správy o tom, že Pratasevič sa so Sapegovou rozišiel a oženil sa s inou ženou. Niektorí pozorovatelia sa však domnievajú, že správa o sobáši je súčasťou snahy bieloruského režimu o zdiskreditovanie novinárovej povesti.