Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

SÄPO: Rusko je pre Švédsko najväčšou hrozbou

Medzi Historickým múzeom vľavo a Kremeľským múrom vpravo v Moskve, 21. februára 2023, je z bezpečnostných dôvodov uzavreté prakticky prázdne Červené námestie. Foto: TASR/AP

Rusko je v súčasnosti jedinou veľkou hrozbou... Konanie tohto režimu je nepredvídateľné a prikláňa sa k podstupovaniu rizík, uviedla Švédska bezpečnostná služba SÄPO.

Štokholm 22. februára (TASR) - Rusko predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť Švédska a koná stále agresívnejšie, uviedla v stredu Švédska bezpečnostná služba (SÄPO). TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Rusko je v súčasnosti jedinou veľkou hrozbou... Konanie tohto režimu je nepredvídateľné a prikláňa sa k podstupovaniu rizík," uviedla SÄPO.

Dodáva, že vojna na Ukrajine zmenila drasticky bezpečnostnú situáciu a Rusko teraz predstavuje vojenskú hrozbu v bezprostrednom okolí Švédska i hrozbu pre jeho vnútornú bezpečnosť.

"Rusko považuje Švédsko za súčasť Európy, NATO a kolektívneho Západu, a to len zvyšuje hrozbu pre Švédsko," uviedol pre novinárov šéf kontrašpionážneho oddelenia SÄPO Daniel Stenling.

Švédsko a Fínsko požiadali vlani v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu o prijatie do Severoatlantickej aliancie.

Okrem Ruska sú ďalšími hrozbami pre Švédsko Čína a Irán, pričom SÄPO poukázalo na to, že spolupracujú s Moskvou. "Zahraničné mocnosti míňajú rozsiahle prostriedky na to, aby protizákonným spôsobom nadobudli vo Švédsku pokročilé technológie," uvádza SÄPO.