Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

SAR: Lietadlo zaútočilo na vládnych vojakov a ich ruských spojencov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

V tejto situáciu Rusko do SAR vyslalo polovojenské jednotky, ktorých úlohou bolo odraziť hrozbu zosadenia vlády a potom získať späť veľkú časť územia ovládaného povstalcami.

Bangui 28. novembra (TASR) - Neidentifikované lietadlo v noci na pondelok bombardovalo jednotky armády Stredoafrickej republiky (SAR) a ich ruských spojencov. Útok však spôsobil len materiálne škody, uviedla v pondelok vláda SAR.

Podľa tohto zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP, lietadlo sa pri útoku zameralo na základňu armády SAR a továreň na spracovanie bavlny a "zhodilo výbušniny na mesto" Bossangoa na severe SAR. Následne toto lietadlo odletelo smerom na sever.

Severne od mesta Bossangoa, ktoré bolo donedávna v rukách povstalcov, leží Čadská republika.

SAR je jednou z najchudobnejších a najnestabilnejších krajín na svete, odkedy sa v roku 1960 stala nezávislou od Francúzska. AFP konštatuje, že pokojné časy zažívajú jej obyvatelia len vzácne. V roku 2012 tam vypukla občianska vojna, ktorú utlmil zásah bývalej koloniálnej veľmoci - Francúzska - a nasadenie mierovej misie OSN.

V roku 2020 však koalícia povstalcov začala postupovať na hlavné mesto Bangui a pohrozila zosadením vlády.

V tejto situáciu Rusko do SAR vyslalo polovojenské jednotky, ktorých úlohou bolo odraziť hrozbu zosadenia vlády a potom získať späť veľkú časť územia ovládaného povstalcami.

Vláda v Bangui označila týchto ozbrojencov za vojenských poradcov. Francúzsko, OSN a ďalšie štáty však deklarovali, že môže ísť o žoldnierov z tzv. Vagnerovej skupiny podporovanej Kremľom.