Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

SAR: Tribunál odsúdil troch milicionárov za zločiny proti ľudskosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trio obvinili z účasti na útoku ozbrojenej skupiny známej pod názvom 3R z mája 2019, pri ktorom bolo na severozápade SAR zmasakrovaných 46 dedinčanov.

Bangui 31. októbra (TASR) - Súd v Stredoafrickej republike (SAR) odsúdil v pondelok troch milicionárov za zločiny proti ľudskosti spáchané v roku 2019 a udelil im tresty v rozmedzí od 20 rokov väzenia po doživotie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Issa Sallet Adoum, Ousman Yaouba a Tahir Mahamat boli obvinení z účasti na útoku ozbrojenej skupiny známej pod názvom 3R z mája 2019, pri ktorom bolo na severozápade SAR zmasakrovaných 46 dedinčanov.

Adouma dostal doživotný trest väzenia a zvyšní dvaja muži 20 rokov. Ide o vôbec prvý rozsudok, ktorý vydal Špeciálny trestný súd (SCC) so sídlom v metropole Bangui. Tribunál, ktorý má sudcov zo SAR aj zo zahraničia, bol zriadený na vyšetrovanie a stíhanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných od roku 2003.

Súd s podporou OSN bol síce zriadený v roku 2015, no začiatok jeho činnosti bol ovplyvnený logistickými prekážkami, nedostatkom peňazí a nepriateľstvom miestnych obyvateľov. Prvý súdny proces za účasti prokurátorov z Konžskej demokratickej republiky, Francúzska a Toga sa napokon začal v apríli tohto roka.

Stredoafrická republika, jedna z najchudobnejších krajín sveta, sa po prevrate v roku 2013 ocitla v krvavej občianskej vojne. Konflikt sa za posledné tri roky upokojil, hoci veľké časti územia zostávajú mimo kontroly ústrednej vlády.

Skupinu 3R (Return, Reclamation, Rehabilitation) tvoria najmä etnickí Fulbovia (Fulbhe; iné názvy: Fula, Fulani). Ide o jedno z najsilnejších ozbrojených zoskupení v krajine.