Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Volebná komisia oznámila znovuzvolenie prezidenta Touadéru

Na archívnej snímke prezident Stredoafrickej republiky Faustin Archange Touadera. Foto: TASR/AP

Bozizému, ktorý podľa vlády podporoval povstalcov proti Touadérovi, zakázali vo voľbách kandidovať.

Bangui 4. januára (TASR) - Volebná komisia v Stredoafrickej republike (SAR) vyhlásila v pondelok prezidenta Faustina-Archangea Touadéru za víťaza decembrových volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

Touadéra získal "absolútnu väčšinu" hlasov vo voľbách z 27. decembra 2020, a to 53,9 percenta, je tak "vyhlásený za zvoleného", povedal novinárom šéf volebnej komisie Mathias Morouba.

Výsledok musí ešte potvrdiť ústavný súd, a to po vyriešení sporných otázok. Skupina vplyvných opozičných politikov totiž vyzvala na anulovanie výsledkov prezidentských a parlamentných volieb. V dôsledku zlej bezpečnostnej situácie v krajine svoj hlas neodovzdala až tretina oprávnených voličov, tvrdila opozičná skupina, ktorej súčasťou je aj bývalý prezident SAR Francois Bozizé.

Volebná komisia však v pondelok informovala, že účasť dosiahla 76,31 percenta.

Bozizému, ktorý podľa vlády podporoval povstalcov proti Touadérovi, zakázali vo voľbách kandidovať.

Prokuratúra v SAR v pondelok oznámila, že začala vyšetrovanie Bozizého, ktorého vláda 19. decembra obvinila z prípravy prevratu s pomocou ozbrojených skupín pred prezidentskými a parlamentnými voľbami v krajine.

Tri ozbrojené skupiny vytvorili alianciu a týždeň pred voľbami začali postupovať smerom na metropolu Bangui. Mierové sily OSN zakrátko oznámili, že ich postup bol zastavený.

Bozizé, ktorý popiera obvinenia, sa k moci dostal prevratom v roku 2003 predtým, ako bol v roku 2013 sám zvrhnutý a krajina sa ocitla v sektárskom konflikte.

Touadérova vláda kontroluje približne len jednu tretinu krajiny - bývalej francúzskej kolónie -, zvyšok kontrolujú skupiny domobrany, ktoré vznikli z konfliktu z roku 2013.

Od volieb z 27. decembra pretrvávajú v krajine nepokoje, pričom ozbrojené skupiny sa v nedeľu zmocnili mesta Bangassou, ktoré je vzdialené približne 750 kilometrov východne od Bangui.