Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Slovinsko: Oceňujeme príklad stratégie maďarského zbrojného priemyslu

Slovinský minister obrany Marjan Šarec (vľavo) a jeho maďarský rezortný kolega Kristóf Szalay-Bobrovniczky (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti v piatok 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ministri sa zhodli v tom, že bezpečnosť západného Balkánu má mimoriadny význam a že jeho stabilita je potrebná pre európsku bezpečnosť.

Budapešť 3. februára (TASR) - Stratégiu maďarského obranného priemyslu, ktorú predstavil maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky, označil v piatok v Budapešti slovinský minister obrany Marjan Šarec za mimoriadne dobrú. Dodal, že aj jeho krajina pripravuje novú stratégiu obrany a zvyšuje obranné výdavky, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Ministri sa zhodli v tom, že bezpečnosť západného Balkánu má mimoriadny význam a že jeho stabilita je potrebná pre európsku bezpečnosť. "Na misiách sa zúčastňujú slovinskí aj maďarskí vojaci, Maďarsko je jedným z najväčších účastníkov misie KFOR v Kosove a má zastúpenie aj v misii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine," zdôraznil maďarský minister.

Obaja šéfovia rezortov obrany odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine, vyjadrili sa za územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny v rámci medzinárodne uznávaných pravidiel a konštatovali, že Ukrajina má právo na sebaobranu.

"Maďarsko i Slovinsko sú zaviazanými a rešpektovanými členmi NATO a robia všetko pre to, aby splnili záväzky aliancie úmerne svojim schopnostiam, dokonca aj nad tento rámec," povedal Szalay-Bobrovniczky, ktorý informoval svojho kolegu o procese rozvoja maďarských ozbrojených síl. Poznamenal, že tento rok Maďarsko vyčlení na rozvoj obrany dve percentá z HDP.

Šarec oznámil, že dôraz vzájomnej slovinsko-maďarskej spolupráce bude aj naďalej na výcviku dispečerov letovej prevádzky, pilotov, ale aj na vojenských cvičeniach. "Vlani sme posilnili spoluprácu v špeciálnych operáciách a pokračujeme v posilňovaní spolupráce vo vojenskej logistike," dodal.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine slovinský minister povedal, že jeho krajina poskytuje Ukrajine humanitárnu a materiálnu pomoc.