Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sargentiniová o presune CEU: Je to čierny deň pre Maďarsko i Európu

Na archívnej snímke je vchod do Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Foto: TASR/MTI

Stredoeurópska univerzita, ktorú založil George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne.

Brusel 3. decembra (TASR) - Presun Stredoeurópskej univerzity (CEU) z Budapešti do Viedne je zlou správou pre Maďarsko a pre Európu. Uviedla to v pondelok holandská europoslankyňa a spravodajkyňa Európskeho parlamentu (EP) pre Maďarsko Judith Sargentiniová.

Stredoeurópska univerzita, ktorú založil americký finančník George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne. Dôvodom je odmietanie maďarskej vlády podpísať dohodu, ktorá by umožnila ďalšie pôsobenie tejto inštitúcie v Budapešti, informovala v tlačová agentúra AP.

Európska politická frakcia Zelení / Európska slobodná aliancia v správe pre médiá uviedla, že maďarský premiér Viktor Orbán dlhodobo "opovrhuje" touto univerzitou a stojí za sériou zákonov, ktorých cieľom je sťažiť fungovanie CEU v Maďarsku. Zelení tiež zdôraznili, že vládnuca strana Fidesz, ktorá je v EÚ a v europarlamente súčasťou Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS), sa v rámci "maďarského posunu smerom k autoritárskeho režimu" zameriava aj na nezávislé médiá a organizácie občianskej spoločnosti.

Sargentiniová, ktorá je členkou tejto frakcie a autorkou kritickej správy EP o stave právneho štátu v Maďarsku (prijatej v septembri v pléne EP), tvrdí, že presídlenie CEU je zlou správou pre celú Európu.

"Je to čierny deň pre Maďarsko a pre Európu. Silná a nezávislá akademická oblasť je základným kameňom fungujúcej demokracie. Prinútiť Stredoeurópsku univerzitu, aby zatvorila svoje brány, znamená stratu posledných ilúzií, že Maďarsko je niečo iné ako autokracia," uviedla europoslanykňa.

Vyjadrila pritom presvedčenie, že pokým budú európski ľudovci držať Fidesz vo svojich radoch, dovtedy budú podporovať Orbánov útok na vládu zákona. Vyzvala šéfa EPP v europarlamente Manfreda Webera, aby objasnil, ako chce zosúladiť činnosť maďarskej vlády s úlohou Fideszu v politickej skupine ľudovcov.

Sargentiniová zdôraznila, že zvyšok EÚ sa nesmie iba prizerať ako sa Orbán odkláňa od demokracie. "Európska rada musí diskutovať o našej nedávnej správe o stave právneho štátu v Maďarsku, ktorú podporila prevažná väčšina Európskeho parlamentu, a postaviť sa autokratickým metódam Orbána," uviedla poslankyňa.

Spravodajca TASR Jaromír Novak