Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Sarkisjan navrhuje riešiť krízu vytvorením vlády národnej svornosti

Na archívnej snímke Armen Sarkisjan. Foto: TASR/AP

Prebiehajúca politická kríza v Arménsku vypukla 10. novembra a je dôsledkom vyhlásenia o ukončení bojov v Náhornom Karabachu.

Jerevan 17. novembra (TASR) - Arménsky prezident Armen Sarkisjan v pondelkovom televíznom prejave k národu vyhlásil, že moci v krajine by sa v súčasnej krízovej situácii mala ujať vláda národnej svornosti.

Podľa agentúry TASS Sarkisjan uviedol, že "vláda musí objektívne zhodnotiť svoj potenciál a v krátkom čase predložiť plán uskutočňovania množstva ústavných procesov, ktoré vyústia do možnosti usporiadania predčasných parlamentných volieb".

Podľa jeho názoru by dovtedy mala v krajine byť pri moci vláda národnej svornosti s vysokým odborným kreditom.

Prebiehajúca politická kríza v Arménsku vypukla 10. novembra a je dôsledkom vyhlásenia o ukončení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré prostredníctvom videokonferencie podpísali okrem arménskeho premiéra Nikola Pašinjana aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin.

V súlade s podmienkami tejto dohody získal Azerbajdžan kontrolu nad väčšinou územia medzinárodne neuznanej karabašskej republiky.

V reakcii na podpísanie tejto dohody vypukli v Jerevane masové protesty, ktorých účastníci požadujú Pašinjanovu demisiu, keďže podpísanie dohody s Azerbajdžanom považujú za zradu arménskych záujmov. Takéto zhromaždenie sa konalo v Jerevane aj v pondelok podvečer.

Pašinjan predtým v pondelok v parlamente vyhlásil, že nemá v pláne odstúpiť.