Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sassoli: Bielorusi majú právo protestovať proti sporným voľbám

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli počas tlačovej konferencie . Foto: TASR/AP

Sassoli v správe pre médiá spresnil, že europarlament pozorne sleduje situáciu v Bielorusku.

Brusel 13. augusta (TASR) - Občania Bieloruska majú právo protestovať a vyjadriť hnev nad výsledkami prezidentských volieb a nad netransparentným volebným procesom, vyhlásil vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli.

Sassoli v správe pre médiá spresnil, že europarlament pozorne sleduje situáciu v Bielorusku po nedeľňajších prezidentských voľbách, ktoré podľa domácich orgánov s prevahou vyhral doterajší päťnásobný prezident Alexandr Lukašenko.

"Som hlboko znepokojený násilím zo strany štátnych orgánov proti ľuďom, ktorí pokojne prejavujú svoju túžbu po zmene. Bielorusi majú právo protestovať a vyjadriť svoj hnev proti sporným výsledkom volieb a netransparentnému volebnému procesu, ktorý nespĺňal minimálne medzinárodné normy," opísal situáciu Sassoli.

Šéf zákonodarného zboru EÚ zároveň vyzval prezidenta Lukašenka, aby zastavil represie voči demonštrantom a zdržal sa ďalšieho násilia.

"Použitie brutálnej sily orgánmi činnými v trestnom konaní proti svojim vlastným ľuďom, ktoré má za následok obete na životoch a zranenia, by malo mať podľa medzinárodného práva následky vrátane cielených sankcií. Vyzývam Lukašenka, aby okamžite prepustil zadržaných a zastavil v krajine násilie," odkázal Sassoli do Minska.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)