Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Sassoli sa v Pobaltí stretne s najvyššími lídrami aj jednotkami NATO

Na archívnej snímke predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. Foto: TASR/AP

Posledná časť jeho pracovnej návštevy bude v piatok v Tallinne, kde sa zúčastní na oslavách pri príležitosti 30. výročia obnovenia nezávislosti Estónska.

Brusel 17. augusta (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) v utorok potvrdil začiatok svojej štvordňovej návštevy Litvy, Lotyšska a Estónska.

Podľa tlačovej správy sa šéf europarlamentu v utorok stretne vo Vilniuse s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou. V stredu má na programe rokovania s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom, premiérkou Ingrid Šimonyté a so šéfkou parlamentu Viktorijou Čmilyté-Nielsenovou.

Sassoli v stredu popoludní navštívi bielorusko–litovské štátne hranice, kde ho budú sprevádzať predsedovia litovského, lotyšského a estónskeho parlamentu. V ten istý deň má naplánované aj stretne s jednotkami mnohonárodného práporu NATO sídliaceho v Litve.

Vo štvrtok sa Sassoli v lotyšskej metropole zúčastní na podujatí s mladými Európanmi a v Rige ho čakajú aj oficiálne stretnutia s predsedníčkou lotyšského parlamentu Inárou Múrniece a prezidentom republiky Egilsom Levitsom.

Posledná časť jeho pracovnej návštevy bude v piatok v Tallinne (20. 8.), kde sa zúčastní na oslavách pri príležitosti 30. výročia obnovenia nezávislosti Estónska. Pri tejto príležitosti sa stretne s prezidentkou Estónska Kersti Kaljulaidovou, so šéfom parlamentu Jürim Ratasom a s premiérkou Kajou Kallasovou.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)