Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sassoli: Situácia, ktorá nastala v Hongkongu, je znepokojujúca

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda EP David Sassoli poslancom pripomenul, že nový čínsky zákon týkajúci sa Hongkongu nadobudol účinnosť minulý týždeň.

Brusel 9. júla (TASR) - Situácia, ktorá nastala v Hongkongu po prijatí čínskeho zákona o národnej bezpečnosti predstavuje mimoriadne znepokojujúci vývoj. Na práve prebiehajúcej plenárnej schôdzi Európskeho parlamentu (EP) to vo štvrtok vyhlásil jeho predseda David Sassoli.

Poslancom pripomenul, že nový čínsky zákon týkajúci sa Hongkongu nadobudol účinnosť minulý týždeň.

"Situácia sa stáva čoraz dramatickejšou a každý ďalší deň prináša správy o ďalších uväzneniach, zatknutiach a násilí. Už neexistuje sloboda zhromažďovania alebo prejavu a dokonca aj knižnice a školy boli zatvorené. Je to mimoriadne znepokojujúci vývoj," opísal situáciu šéf EP.

Podľa jeho slov treba obdivovať odvahu a odhodlanie občanov Hongkongu, z ktorých mnohí riskujú svoju osobnú slobodu pri obrane otvorenej, slobodnej a demokratickej spoločnosti. Upozornil, že tomu, čo bolo kedysi demokratickou realitou, v ktorej vláda zákona, základné slobody a vysoký stupeň autonómie boli súčasťou každodenného života, teraz hrozí zánik.

"Ako poslanci Európskeho parlamentu musíme ukázať solidaritu a postaviť sa proti erózii slobody a rastúcemu autoritárstvu, ktorého sme svedkami. Domnievam sa, že vyjadrujem pocity všetkých svojich kolegov v naliehaní na príslušné orgány, aby dodržiavali medzinárodné záväzky a základné slobody," uviedol Sassoli vo svojom prejave.

Spravodajca TASR Jaromír Novak